Látogatás az Országházban

A Szent István Bazilikában tartott ünnepi szentmise után a magyar nemzet koronázási jelvényeit is őrző Országházban tehettünk látogatást.

2020. január 23.

A pálos rend megszervezője, Boldog Özséb halálának 750. évfordulóján, az ország egyik lelki központjában, a Szent István Bazilikában tartott ünnepi szentmise után a magyar nemzet koronázási jelvényeit is őrző Országházban tehettünk látogatást, Kövér László Házelnök úr jóvoltából és meghívására.

Az Országház több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának.
Generális atyát, lengyel és magyar pálos szerzeteseket, a pálos ünnepség magyarországi és külhoni résztvevőit Házelnök úr és az Országgyűlési Őrség fogadta a díszlépcsőházban. A 2013-ban megalakult Országgyűlési Őrség feladatai közé tartozik a házelnök személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház objektumvédelme, tűzbiztonsági, díszelgési és protokolláris feladatok ellátása is. Az Őrség parancsnoka mutatta be zöld-fekete és bordó díszítéssel készült egyenruhájukat, díszkardjukat, majd vezényletére alakzatokba rendeződtek. A látogatás alkalmával Kövér László Házelnök úr a pálos rend vezetőit és a rend delegációját külön is fogadta a Munkácsy-teremben.

Az országházi látogatást a díszlépcsőház megtekintésével kezdtük. A lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. A főlépcsőház mennyezetén Lotz Károly festőművész festményei tekinthetők meg. A lépcsőház ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, valamint Róth Miksa műhelyének remekei, a díszes üvegablakok.
A Parlament kupolatermében a magyar királyok szobraitól körülvetten a magyar államiság szimbóluma, a Szent Korona és a koronázási jelvények előtt tisztelegtünk.
Ezután a ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál régi főrendiházi üléstermet tekintettük meg. A terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással díszített, többszintes karzattal rendelkezik. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre. A terem közepén magasodik a tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény. A mögötte elhelyezkedő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei láthatók, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények vannak.

A főrendiházi társalgó termében a pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrok régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt. A terem végén látható díszesen faragott szélfogók székelyföldi fafaragó mesterek munkáját dicsérik.
A látogatás zárásaként a ház alsó szintjén kialakított múzeumban az épület építésének történetét, a magyar parlamentalizmus kialakítását és az országgyűlés történetét főbb mozzanataiban bemutató anyagot tekintettük meg.

Ez a nap hitünkben és magyarságunkban való megerősítésünket és lelki megújulásunkat szolgálta. Köszönet érte Istennek és mindazoknak, akik lehetővé tették!

Forrás: parlament.hu

Fotó: Országgyűlés Hivatala