Pálos 70 zarándoklat

„Legyen nekem a te igéd szerint” – október 4-5-6 között immár kilencedik alkalommal lesz Pálos 70 zarándoklat.

2019. október 4.

2019 P70 plakat web

 2019. október 4-5-6 között immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre rendünk aktív közreműködésével a Pálos 70 zarándoklat. 

A Pálos 70...

... teljesítménytúra, kirándulás, zarándoklat mindenkinek, aki

  • 3-70 kilométer közötti távokon,
  • egy vagy több nap alatt végigjárva, 
  • szeretne lelkileg feltöltődni, elmélyülni,
  • útközben megismerkedve a pálos szellemiséggel, a pálos emlékekkel. 

A program kiváló lehetőség arra, hogy a természetben találkozzunk a Természetfelettivel.

Mindenkit szeretettel várunk! 

Pálos testvérek

Részletek, bővebb információ és jelentkezés a Pálos 70 honlapján.

pecset0

 

„Legyen nekem a te igéd szerint” – Lk 1,38

 

A Szűzanyának ez a mondata más szavakkal így is kifejezhető: történjék velem az, amit mondtál. Az angyal elmondta Máriának azt, hogy gyermeket fogan a Szentlélektől, és hogy a magasságbeli Fiának fogják őt hívni, és Dávid trónját örökli, amelyen mindörökké uralkodik. Ha figyelmesek vagyunk, látjuk, hogy Gábriel angyal az események legelejét közli vele és aztán a kiteljesedést. A gyermek foganását és Krisztusnak, mint Úrnak végső, feltámadása utáni dicsőségét. Nem mond semmit arról, hogy közben mi fog történni. Nincsenek részletek az útról, vagy útmutatás, még annyi sem, ami Sámuel anyjának adatott. Csak az ígéret van, hogy Isten Fia lesz. Mi a titka annak, hogy Mária mégis igent mond? A titok a hit, hogy Isten fogja végigvinni az eseményeket az elejétől a végéig. Máriának nem volt szüksége arra, hogy bebiztosítsa magát minden eshetőségre. Tökéletes volt az Isten iránti szeretete, és ez a szeretet elűzte szívéből a félelmet.

A Szűzanya szavai lesznek ez évi zarándoklatunk kísérő szavai. Hiszem, hogy ő elvezet minket egy elkötelezettebb hitre. Ez nem szükségszerűen a hitbeli cselekedetek mennyiségi növekedését jelenti, hanem azt, hogy merünk Istennel belebocsátkozni komolyabb kihívásokba. Ez néha olyan tapasztalatokat hoz magával, mint ami egy zarándoklat is: Nem tudom, pontosan mi fog ma velem történni, hogy fogom bírni az utat. Talán többször is megtapasztalom a fizikai, érzelmi, hitbéli határaimat. Ha mégis továbbmegyek, akkor megtapasztalom Isten csodálatos jelenlétét, gondviselését.

Azt gondolom, az utolsó 2-3 évtizednek nagy kihívása az, hogy a média által nemcsak egyszerűen több lehetőséget kaptunk a hitbéli kihívásoktól való menekülésre, hanem már otthonossá váltunk a nem-döntésben, a nemtudom-ban. Pedig közben sokan vágynak rá, hogy életük teljesebb, értelmesebb legyen. Ismerek több olyan férfit és nőt, akik elindultak a Mária szerinti hit útján, és most először életükben tapasztalják meg az Istenre hagyatkozás puszta-élményét. Szegényebbek lettek, de nem menekülnek többé olcsó elfoglaltságokba, figyelem elterelésbe. A pusztát élik meg, és közben testük-lelkük felkészül arra, hogy Isten áldást közvetítő temploma legyen. Aki már volt komolyabb zarándoklaton, hasonló dolgokról tudna beszámolni. Egy zarándoklat visszavezet minket emberi mivoltunk csupasz valóságába, és ez jó, mert itt megnyílik a szemünk, fülünk és szívünk a szépre, jóra és az igazra.

Öröm számomra, ha Ön is csatlakozik a Pálos 70-hez, a hit zarándoklatához.


Puskás Antal pálos szerzetes