Restaurálták a gombaszögi leletet

A napokban fejeződött be a gombaszögi pálos kolostor fő leletének, a Jézus áldásra emelt ujját ábrázoló mennyezeti zárókőnek a restaurálása.

2019. szeptember 19.

Lezárult az ásatás újabb szakasza a gombaszögi pálos kolostorromnál

A tavasz folyamán a gombaszögi pálos kolostorromnál már második alkalommal megszervezett régészeti feltárások folyamán több értékes leletre is bukkantak.

A régészeti munkálatokat végző szakértők és önkéntesek legutóbb egy 1500 körül működő, Észak-Magyarországon elterjedt műhelykör címeres kályhacsempéjére bukkantak, majd felszínre kerültek további csempedarabok is, amelyek Szent László királyt, Imre herceget, Szent Pált, vagy a bányászok védőszentjeit, Borbálát és Katalint ábrázolják. Azon túl, hogy félévezredes emlékekről van szó, a Gombaszögön talált kályhacsempék a kör eddig ismert legkeletibb darabjai. 

„Bízom benne, hogy a helyi Andrássy-kúriában egyszer sikerül megépítenünk ennek a XVI. századi kályhának a másolatát” – mondta Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke.

Az ásatás során sikerült feltárni a pálos kolostor udvarának egyik középkori bejáratát is, amelynek környékén a kora újkori pénzérmék is felszínre kerültek. Ezen kívül 15. századból származó gyertyatartó, a 15-16. század tájékáról ágyúgolyó, de a romoktól alig pár méterre négy második világháborús aknavető gránát is napvilágra került a laikus és szakavatott régészek munkájának köszönhetően.

Az ásatást megelőzően készített georadaros felvételen az egész kolostor romjai kirajzolódtak – kiderült, hogy hol található az egykori kolostor kerengője, udvara és kútja, de további épületek maradványai is kivehetőek a felvételeken. A feltárás során derült ki, hogy az eddig 16. századi ágyútoronynak hitt „bástya” valójában egy jóval korábbi, középkori, nyolcszögletű temetőkápolna lehetett. A nyolcszögletű alaprajz meglehetősen ritka jelenségnek számít a Kárpát-medencében.

A tavalyi ásatás során feltárták a gótikus templomhajót – a 2018-as ásatás egyik legfontosabb lelete a Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló freskótöredék, amely a boltozat egy faragott zárkövén maradt meg.

Az ásatás jelenlegi szakasza lezárult, de a szervezők szeretnék minél hamarabb folytatni.

Forrás és fotó: GNYT


Restaurálták a gombaszögi pálos monostor mennyezeti zárókövét

A napokban fejeződött be a gombaszögi pálos monostor tavalyi ásatása fő leletének, a Jézus áldásra emelt ujját ábrázoló mennyezeti zárókőnek a restaurálása. A tavalyi és az idei évben nagy erőkkel zajlott a gombaszögi pálos monostor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészhallgatóinak, valamint önkénteseknek a részvételével. A tavalyi fő lelet egy Jézus áldásra emelt ujját ábrázoló mennyezeti zárókő volt, amely a templom 16. századi lerombolásakor 10 métert is zuhanhatott. Csodával határos módon viszonylag jó állapotban megmaradt.

„2018 tavaszán az Alexander Botoš és Mordovin Maxim vezette ásatáson megközelítőleg 180 cm mélységben feltártunk egy faragott, töredékes zárókövet. Már az is csodával határos, hogy a 10 m magasból lezuhanó, a plafon beszakadásával a templom padlóra került, 14. századi faragott kő egészben átvészelte az esést és az elmúlt évszázadokat. A tisztítását követően Éliás Ádám szobrászművész az eredeti alapanyagból kipótolta a hiányt, Peter Koren freskórestaurátor pedig kigittelte és retusálta a középkori freskótöredéket” – mondta el Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor fő szervezője, az ásatás kezdeményezője.

A műtárgy most a rimaszombati múzeumba kerül, a gombaszögiek célja viszont az, hogy a lelet visszakerüljön eredeti helyére, s ott legyen kiállítva a nagyközönség számára. 

Forrás és fotó: GNYT