Diplomáciai testületek képviselői a „Pálosok” című kiállításon

Azon országok képviselői találkoztak a vezetett kiállításon, ahol a világban pálos kolostorok vannak.

2021. szeptember 2.

A Magyar Pálos Rend kezdeményezésére azon országok magyarországi diplomáciai képviseletei, ahol a világban pálos kolostorok találhatóak, meghívást kaptak a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megvalósított „Pálosok” című időszaki kiállítás vezetett megtekintésére, egyúttal az ezen kolostorokat bemutató „Pálosok a nagyvilágban” című kötet átadására.

A diplomáciai testületek képviseletében az eseményen megjelent:
Marina Sikora, első titkár, kulturális attasé a Horvát Köztársaság Nagykövetségét képviselve,
Mircea Leucea, meghatalmazott miniszter Románia Nagykövetségének képviseletében,
Maria Nieves Blanco Díaz, kulturális tanácsos a Spanyol Nagykövetség képviseletében, valamint
Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő is, aki különösen sokat tett azért, hogy 2017-ben a Magyar Pálos Rendet felvegyék a Hungarikumok Gyűjteményébe, valamint segítette az Agrárminisztérium támogatásával a közelmúltban kiadásra került „Pálosok a nagyvilágban” című kötet megjelenését is.

Az eseményen Magyar Pálos Rend részéről Puskás Róbert Antal tartományfőnök atya és Dr. Szentirmay Tamás hivatalvezető vett részt.

A rendezvényen Puskás Róbert Antal tartományfőnök és V. Németh Zsolt miniszteri biztos mondott beszédet.

Az eseményen elhangzott, hogy a pálos rend 2018 tavaszán kezdte el a Boldog Özséb Program megszervezését. Az összetett, több éves futamidejű, állami támogatás segítségével megvalósuló program kulturális részének egyik kiemelkedő eredménye a „Pálosok” kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A helyszín túlmutat önmagán, hiszen a nemzet múzeuma ad otthont a nemzet, a magyarság szerzetesrendjének, és a kettejük közös rendezésében megvalósuló kiállításnak. Ez a középkori eredetű, egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend az egész világon elterjedt és mára több kontinensen 17 országban van jelen. A pálos rend ezen országok képviselőinek is be kívánta mutatni a kiállítást, ezzel is megköszönve, hogy országaik otthont adnak a pálos szerzetesrendnek. A világon található összes pálos kolostort és kegyhelyet a Pálosok a nagyvilágban című, a közelmúltban megjelent kötet mutatja be. E kötet alapján készültek el a kiállítás első termében a falakon elhelyezett tablók is.
A beszédek után a Pálosok a nagyvilágban című kötet átadása következett. A könyv magyar és angol, illetve magyar és lengyel nyelven, fényképekkel illusztrálva mutatja be a világon található 73 pálos kolostort és kegyhelyet. A kötetet a Magyar Pálos Rend adta ki, szerzői P. Balla Péter Barnabás OSPPE és Mihály Margit. A könyvet V. Német Zsolt miniszteri biztos és P. Puskás Róbert Antal tartományfőnök adták át a megjelent diplomatáknak.

Az eseményt a kiállítás megtekintése zárta Pető Zsuzsa kurátor angol nyelvű vezetésével.

Fotó: Varga László