Nemzeti zarándoklat Lengyelországba a Fekete Madonna Zarándokvonattal

Idén ötödik alkalommal indult a vonatos zarándoklat Lengyelország nemzeti kegyhelyére, Czestochowába és Krakkóba

2015. június 22.

Idén ötödik alkalommal indult a Fekete Madonna Zarándokvonat Lengyelország nemzeti kegyhelyére Czestochowába és Krakkóba a Misszió Tours Utazási Iroda szervezésében. A jubileumi zarándoklat több mint 900 résztvevőjének lelkivezetői Székely János és Tamás József püspökök, valamint Bátor Botond pálos szerzetes voltak. A programokhoz csatlakozott továbbá Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, pálos konfráter és Pápai Lajos győri megyéspüspök, valamint Kövér László az Országgyűlés elnöke, és Soltész Miklós államtitkár is. A több mint száz erdélyi zarándokot Tamás József püspök úr mellett Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános, pálos konfráter és Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója vezette. Hargitafürdőről 16 zarándok vett részt az utazáson Imre testvér, Pécsről pedig közel ötven Szentirmay Tamás hivatalvezető, pálos konfráter szervezésében. A csoporttal érkezett ministránsok szolgálatukkal tették szebbé a zarándoklat során bemutatott szentmiséket. A pálos szerzetesek közül még Puskás Antal atya és Vilmos testvér vett részt a zarándoklaton.

A különvonat június 22-én reggel indult Budapestről, és az esti órákban érkezett meg a czetochowai vasútállomásra, ahonnan autóbuszokkal utaztak a zarándokok a kegyhely mellett található zarándokközpontba. A hosszú vonatút sem telt unalmasan, hiszen a kihangosított szerelvényen működő vonatrádión hallható imádságok, elmélkedések, énekek és idegenvezetés tette tartalmassá az utat.

A zarándoklat második napi programja a kegyhelyre történő ünnepélyes bevonulással kezdődött. A kegykápolnában Marian Waligóra perjel nagy szeretettel magyarul köszöntötte a közel ezer zarándokot, majd átadásra került a hála ajándékként hozott miseruha. A program a bazilikában folytatódott, ahol szentmisét mutatott be Tamás József püspök, a szentbeszédet pedig Székely János püspök mondta. A szentmise után a Boldog Özséb díszkút megkoszorúzása következett. A Pálos Rend megszervezőjének emléket állító kút a magyar nemzet ajándéka, mely a Fekete Madonna Zarándokvonat 2012-es útján került átadásra. A szabadprogramot a Kordecki teremben közös program követte, melyet jelenlétével megtisztelt Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet és Körmendy Adrienne krakkói főkonzul asszony. A vacsora után Kiáltást imádkoztak a zarándokok a bazilikában, utána pedig a lengyelek nemzeti imája, az Apel - a magyar zarándokok tiszteletére - lengyel és magyar nyelven hangzott el a kegykápolnában. A napot gyertyás körmenet zárta.

A Fekete Madonna Zarándokvonat harmadik napján a zarándokok ünnepélyesen vonultak fel a Szűz Mária sugárúton, a kegykápolnáig, ahol ünnepi szentmise következett Erdő Péter bíboros főcelebrálásával. Délután keresztutat jártak a kolostor évszázados falain, majd a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának hangversenye gazdagította a programot. A zarándoklat harmadik napját és egyben a czestochowai programot a Kiáltás és az Apel elimádkozása zárta.
Korán reggel keltek a zarándokok csütörtökön, hogy vonatra szállva hazafele még Krakkóban töltsék a negyedik napot. A vasútállomásról autóbuszokkal utaztak az újonnan megépült Szent II. János Pál bazilikához, ahol szentmisén vettek részt. A szentmise elején Stanisław Dziwisz krakkói bíboros érsek köszöntötte a zarándokokat, majd sor került a zarándoklat egyik kiemelkedő eseményére, melynek keretében Pápai Lajos győri megyéspüspök Szent László ereklyét adományozott a waveli katedrálisnak, a lengyelek pedig Szent Hedvig ereklyét a győri székesegyháznak. A szentmise után a zarándokok ismét autóbuszokra szálltak, hogy Krakkó történelmi belvárosában folytassák napjukat. A waweli katedrálisba történő bevonulás után – ahol Báthory István és Szent Hedvig sírja is található – elhelyezésre került a Szent László ereklye. Ezt követően a zarándokok Krakkó főterére vonultak, ahol a Mária templom tornyából felhangzó „hejnal” harsonaszó után - immár hagyományosan – a magyar zászlót lobogtatva köszöntötte a kürtös a népes magyar csoportot. A Zarándokvonat a késő délutáni órákban indult haza Krakkóból, hogy a testileg ugyan kicsit elfáradt, de lelkileg megújult és feltöltődött zarándokokkal péntek reggelre begördüljön Budapestre.

Budai András