Kisvasútátadás, Márianosztra

Átadták a börzsönyi kisvasút Márianosztra és Nagyirtáspuszta közti szakaszát

2016. június 2.

Június 2-án, csütörtökön hivatalosan is megindult a forgalom az újjáépült Márianosztra-Nagyirtás vonalon. Ezen a napon került sor a Szob –- Nagybörzsöny kisvasútvonal Márianosztra és Nagyirtáspuszta között kiépült, mintegy 7 km hosszú erdei vasút, és az azt kiszolgáló infrastruktúra átadására. Ezzel megszületett az ország leghosszabb hegyi-erdei kisvasútvonala, amely a most elkészült középső szakasszal együtt több, mint 22 km hosszúságú. A vonal érdekessége, hogy a kanyargó erdei út miatt a sínek belső oldalát vezetősínnel erősítették meg, a kisiklás megakadályozására. Másik érdekesség, hogy a kb. 7 kilométeres szakaszon a vonatnak több, mint 200 méteres szintkülönbséget kell leküzdenie.

Az új vasútvonalat Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke áldotta meg. Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, majd Harrach Péter, országgyűlési képviselő, valamint Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes mondott ünnepi beszédet. Az ünnepségen részt vett még Dr. Bitay Márton államtitkár. A Magyar Pálos Rendet Dr. Szentirmay Tamás, a Tartományfőnöki Hivatal vezetője képviselte.

A börzsönyi pályaszakasz vonalvezetése, szintemelkedése, lejtése és tájesztétikai értéke miatt kuriózumnak számít. A kisvasút márianosztrai állomása mellett új, 15-20 fő befogadására alkalmas zarándokház is épült. A remények szerint a kisvasút új szakasza és a hozzá tartozó infrastruktúra a márianosztrai kegyhelyre is odavonzza majd az erre a vidékre látogató embereket. 

Forrás: http://www.kisvasut.huhttp://www.hirado.huhttp://index.hu.

Az eseményről készült fotógalériát a www.hirado.hu, rövid filmösszefoglalót pedig az index.hu weboldalon tekintheti meg. 

(Fotó: Dr. Szentirmay Tamás)