Új kilátó várja a kirándulókat a Visegrádi-hegységben

A létesítményt Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta meg

2016. október 25.

 A Pilisi Parkerdő Zrt. a Prédikálószéken, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán adta át és nyitotta meg legújabb kilátóját a természetjáró társadalom előtt. A 12 méteres létesítmény még tovább növelheti a közismert kirándulóhely vonzerejét, egyben tovább bővíti a Pilisi Parkerdő Zrt. közjóléti és turisztikai beruházásainak sorát. 

A természetjárók körében nem csak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre.

Az új kilátó átadására október 22-én került sor. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Kancz Csaba Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Az új kilátót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, valamint Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója adta át a természetjáróknak.

A kilátót és a mellette állított keresztet Csóka János atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta meg.

Az ünnepi eseményen megemlékeztek az 56-os szabadsághősökről, akik a forradalom vége felé a környék erdőségeiben kerestek menedéket és a visszavágás lehetőségét.

A kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdték építeni. A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 m2 bruttó alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető.

A kilátóból körbetekintve belátható a teljes Duna-kanyar, Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. 

Fotógaléria a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.

Még több a kilátóról.