MotorkerékPálos zarándoklat Pálosszentkúton

„Azért jöttem ide szívesen, mert ez a találkozó nagyon emberi, józan, humoros, kulturális... minden a helyén van benne."

2017. július 26.

Kezdő pap korom óta foglalkoztat a gyónások, lelki beszélgetések kapcsán, hogy mit kezdhetünk a bűnökkel, ártó tényezőkkel szemben. Itt gondolok azokra a hétvégékre, partikra, találkozókra, amelyek után „jöhet a gyónás!” Mindenkinek kell valamilyen kikapcsolódás, találkozási pont. Sokszor érkeznek emberek, hogy rosszul sült el pl. a hétvége vagy a nyári valamelyik találkozó. De vajon élvezhető és kikapcsolódást nyújtó keresztény parti létezik-e, nyújthatunk-e? Vagy csak mindig odáig jutunk, hogy ez is bűn, az sem jó…?! Mit tudunk nyújtani keresztényekként a szórakozásra és kikapcsolódásra vágyó embereknek?
Az idei, immár 10 éves Pálosszentkúti Keresztény Motoros Zarándoklat egy ilyen esemény volt, melynek a Magyar Pálos Rend, MotorkerékPálos csapata volt a gazdája július 7-9 között. Sőt a motoros találkozót átszőtték a Nagycsaládosok regionális találkozójának programjai is, mely ugyancsak Szentkúton volt szervezve a Motoros találkozóval karöltve. Kikapcsolódás, találkozás, közös beszélgetések, … sok program közösen! Ahogy az egyik résztvevő mondotta: „azért jöttem ide szívesen, mert ez a találkozó nagyon emberi, józan, humoros, kulturális, nem (csupán) nyakig öntve vallásossággal… minden a helyén van benne. Érződik a programban a pálos lelkiség, alapmotivációjuk: Istenért és népünkért.”
A találkozón a motorosok részt vehettek a pálosok napi imájában, a zsolozsmázásban. Szombaton motoros szentmise volt, melyet a Csóka János, a rend magyarországi tartományfőnöke mutatott be, és melyen gyakorlatiasan, a szívhez és fejhez egyaránt szólt. Ezt követte az igen hosszúra elnyúló, sok motorosból álló felvonulás Kiskunfélegyházára, ahol a Szent István templomnál áldásban részesültek úgy a motorok, mint gazdáik. Délutáni „desszertként” nagycsaládos programokban lehetett részt venni, valamint közös motorozás volt a soltszentimrei Csonka-toronyhoz.
Nekünk, erdélyieknek, akik 10 motorral jöttünk a találkozóra, volt még egy plusz napunk, mikor a Kakucs ringen motoros rendőrök tartottak motoros tréninget. Amit még megemlítenék, üzenet jellegű, hogy a 10 motorosból négyen párban jöttek, asszonyostól. 
Ez az esemény bátorító és motiváló: megmutatja, hogy Isten az élet minden területén ott tud és akar lenni, és újabb és újabb formában jön az Ő örök, és gyakorlatias jelenlétével és útmutatásaival. Lehetséges és szükséges a keresztény parti kultúra, melyet magunk között nevezhetünk (motoros) zarándoklatnak is!
A rend további eseményeit honlapunkon követhetik.

P. László Rezső

Az esemény fotógalériája megtekinthető itt és itt.

Fotó: Ignácz János