Pálos Kupa Pálosszentkúton

A játék segít kikapcsolódni, feltöltődni, humort és jókedvet vinni az életbe. Ugyanakkor közösséget formál.

2017. augusztus 3.

A petőfiszállás közelében fekvő Pálosszentkúton számos résztvevő csapattal és drukkolókkal indult útjára a Pálos focikupa. Első alkalommal már hét csapat jelentkezett be a Pálos kupára és a csapatokkal, helyiekkel ennél számosabb volt a szurkoló tábor. Erőiket megmérték egymással: ETO (etőfiszállási általános iskola fiataljai), HANÁK CAR (petőfiszállási felnőttek), ALKESZ (ugyancsak Petőfiszállás válogatottja), SZIKLA (A budapesti Sziklatemplom csoportja), MOTORKERÉKPÁLOSOK (Magyarország különböző helységeiből), és Erdélyből, Hargitafürdőről a BOCSOK. A focikupa egyik érdekessége, hogy szentmisével kezdődött a mérkőzés a szentkúti kegyhelyen. Néhány szóban a játékról, a prédikáció és a mérkőzés alapelvei, tapasztalatai alapján:

1. A játék lényege emelődött ki a mérkőzéssel együtt, hogy a játékosok próbáljanak játszani is, s ne csak küzdjenek. A játék az egészséges (felnőtt) élet része. A játék segít kikapcsolódni, feltöltődni, humort és jókedvet vinni az életbe. Ugyanakkor közösséget formál. Ezért a pálos kupa egyik célkitűzése, hogy segítse a felnőtteket újratanulni játszani, melyre a felnőtteknek is szükségük van.

2. A magyar harcot, küzdelmet gyakran átszövik a csúf szavak. A mérkőzés alatt a csúf szavak használata kizárással járt. Pl a hargitaiaknak nagy előny volt a „Ku-Ku-kujza”* használata. 

3. A csapatokban előfordult, hogy különböző korú játékosok mérkőztek együtt. Kiemelném közülük a Szikla csapatát, ahol felemelő volt hallani és látni, ahogy apa és fiú egymásnak passzoltak, egymást motiválták...

4. Korunkban gyakran találkozunk az elférfiatlanodással, ezért az esemény megszervezésének hátterében a férfiakkal való foglalkozás is jelen volt.

Köszönjük a pasasoknak, édesapáknak és fiaiknak, a fiúgyermekeknek a játékot, az összefogást, a családoknak, baráti köröknek a drukkolást, támogatást, a helyi önkormányzatnak és támogatóknak az ebédet és minden más hozzájárulást, melyekkel segítik a pálos programok megvalósulását családjaink és népünk javára!

További programjainkról honlapunkon ill. a kolostoraink honlapjain tájékozódhatnak az olvasók.

László Rezső OSPPE

 

További képek a focikupáról itt megtekinthetők.

Fotó: Szabó Sándor, László Rezső 

 

* Kukujza: a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) népies neve. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse.