Ünnepi szentmise volt az egykori örményesi kolostornál

Várhatóan 2018. őszén meg tud indulni a kolostor régészeti feltárása.

2018. május 12.

 A mai Zalacsány területén egykor működő örményesi Pálos Kolostor emlékének szentelve 2018. május 12-én, szombaton gyönyörű természeti környezetben szabadtéri szentmisét és kulturális programot szervezett Zalacsány Község Önkormányzata és a zalacsányi Pálos Vendégház, együttműködésben a Magyar Pálos Renddel és a Zalacsányi Római Katolikus Plébániával. A 10.30-kor kezdődő szentmisét P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrálta.

A Pálos Rend örményesi kolostora egykor a Zalacsány és Kehida között fekvő Örvényeshegy településrészen, az Örvényes-patak völgye felett állt. Alapítója Kanizsai Miklós tárnokmester. Története az okleveles források alapján 1378-tól követhető nyomon. A Szűz Mária tiszteletére szentelt kolostor jelentőségét jelzi, hogy még 1490 előtt vikariátus – több monostor élén álló rendház – rangjára emelkedett,1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét is. A kolostor kegyura mindvégig a Kanizsai család volt, a család kriptája is itt volt, így az alapító Kanizsai Miklóst is itt helyezték örök nyugalomra. A helyi hagyomány szerint Deák Ferenc is szívesen pihent meg egykor a kolostor romjainál, az „örményesi csonka torony” tövében. Köveit mára elhordták, régészeti feltárásra eddig még nem került sor.

A 2018. május 12-i szentmisét követően a volt kolostor helyén 2017-ben létesített emlékhelyhez is elvonultak a résztvevők. A szervezők fő célja, hogy 2018-ban folytatódjon a terület régészeti kutatása, mely reményeik szerint egy színvonalas történelmi emlék- és kirándulóhely, kültéri kiállítóhely létrehozásához vezethet a következő években. A kutatásokban résztvevő Balatoni Múzeum igazgatója, Havasi Bálint bejelentést is tett május 12-én. A műszeres kutatások jó állapotban lévő falakat mutattak ki, várhatóan 2018. őszén meg tud indulni a kolostor régészeti feltárása.

Az elmúlt években új lendületet vett a zalai pálos kolostorok régészeti kutatása, mely nagyban köszönhető annak, hogy a zalaegerszegi Göcseji, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum mellett bekapcsolódott a munkába a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Régészeti Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Civil Régészeti Alap. A zalacsányi kutatásokban részt vett Mészáros János, a Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani és Agrokémiai Intézetének munkatársa, a geofizikai felmérést a Budavári Kft. munkatársai végezték el. Havasi Bálint a május 12-i emléknapon 14.00-kor képes beszámolót tartott a zalai pálos kolostorokat érintő kutatásokkal kapcsolatban.

A közel 6 hektáros birtokon elterülő zalacsányi Pálos Vendégházat 2013-ban, a Zalacsány-Örvényeshegyi Szabadtéri Színpadot 2017-ben hozta létre dr. Badacsonyi Tamás és Badacsonyi-Kovács Nikoletta családi vállalkozásukban.

Forrás és fotó: dr. Badacsonyi Tamás