Fehér barátok emlékezete

Ünnepi szentmise és pálos kiállítóház átadása Iharosban.

2018. október 16.

Október 13-án, szombaton második alkalommal rendezték meg Iharosban a Fehér Barátok Emlékezete Térségünkben elnevezésű rendezvényt. Az esemény az iharosi templomban kezdődött Horváth Győző polgármester köszöntésével, majd szentmisét mutatott be Csóka János tartományfőnök atya Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes, plébános. Az ünnepi szentmise után Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, melyben méltatta a megyében egykor jelenlévő szerzetesrendek munkáját, kiemelten a bencések és a pálosok tevékenységét, mellyel nagyban hozzájárultak Magyarország keresztény alapjainak kiépítéséhez.

Ezt követően került sor a Gyöngyösi Gergely Kiállítóház ünnepélyes átadására és megáldására. Az épület bejárata előtti nemzetiszínű szalagot Horváth Győző polgármester, Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Csóka János pálos tartományfőnök vágta át. Ezután János atya megáldotta az egykori történetíróról és pálos generálisról elnevezett kiállítóházat. Az egykor községháza homlokzatát most újították fel a Belügyminisztérium támogatásából. Az épület ezután megújult funkcióval, Gyöngyösi Gergely Kiállítóház és Helytörténeti Gyűjtemény néven működik. A rendezvény végén  János atya tartott rövid ismertetőt a jelenlévők számára az épületben található pálos kiállításról.

2019-ben ismét fontos esemény helyszíne lesz Iharos, hiszen a község ad majd otthont a Pálos Települések VIII. Országos Találkozójának.

Az esemény fotógalériája megtekinthető a Képtárban.

Fotó: Szentirmay Piroska, dr. Szentirmay Tamás.