Ünnepi szentmise Pálosvörösmarton

Immár hagyományosan megrendezett – idén a Boldog Özséb-évhez kapcsolódó – ünnepi esemény volt Pálosvörösmarton, a Mária Parkban.

2020. július 22.

Immár hagyományosan megrendezett – idén a Boldog Özséb-évhez kapcsolódó – ünnepi esemény volt Pálosvörösmarton, a Mária Parkban 2020. július 18-án. A Mátraalján található település erősen őrzi pálos múltját, melyre a parkban található Boldog Özséb szobor és Remete Szent Pál dombormű is emlékezteti az odalátogatókat.

A 17 órakor kezdődő szentmisét Puskás Antal pálos tartományfőnök atya mutatta be a jelenlévő atyákkal együtt. A szentbeszédet Bátor Botond pálos atya tartotta. A pálos rendet képviselte még Vízi András atya és Szűcs Imre testvér. A szentmise végén Puskás Antal atya imádság kiséretében Szent II. János Pál pápa ereklyéjével megáldotta a jelenlévő gyermekeket családtagjaikkal együtt.


A gyermekek megáldásának hagyománya a pálos rendben Nagy Lajos király uralkodásának idejére nyúlik vissza. Nagy Lajos 1378-ban háborút indított Velence ellen, amely győzelemmel zárult. Az ezt szentesítő torinói békeszerződés egyik pontja kötelezte Velence városát Remete Szent Pál ott őrzött mumifikálódott holttestének átadására. Az ereklyék az akkori pálos főmonostorba, Budaszentlőrincre kerültek, amely ennek köszönhetően az ország egyik legnépszerűbb zarándokszentélye lett. Nagy Lajos király az ereklye magyar földre hozatalával Remete Szent Pál oltalmába ajánlotta hazánkat, és ettől kezdve a thébai sivatag szentjét Magyarország társvédőszentjeként tartották számon. Az ereklyénél nagyon sok csodálatos gyógyulás is történt, elsősorban a gyermekek körében.

Fotó: Szentirmay Piroska.