Kisboldogasszony napi búcsú Pálosszentkúton

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta az újonnan elkészült, Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelt oltárt.

2020. szeptember 10.
 

Szeptember 5-én és 6-án Kisboldogasszony napi búcsúra várták a pálos atyák a híveket Pálosszentkúton. Szombaton az este 8 órakor kezdődő szentmisét Kullai Attila kiskunmajsai káplán atya tartotta, szentbeszédében a Szűzanyáról tanított. Az újmise végén újmisés áldásban részesítette a jelenlévő atyákat és híveket. A szentmisét gyertyás körmenet zárta. Vasárnap a 10 órakor kezdődő szentmisét Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atya celebrálta. A szentmise elején megáldotta az újonan elkészült, Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelt oltárt. Az oltárt Privari-Mürschberger László tervezte és kivitelezte a közreműködő szakemberekkel. Az oltárképet Marian Waligóra, a częstochowai kolostor házfőnöke adományozta a kegyhelynek. A kis tabernákulum keresztjében a szent pápa vérereklyéje van elhelyezve. Az ereklyét Stanisław Dziwisz lengyel bíboros adományozta 2019. decemberében történt látogatásakor a kegytemplomnak. (Dziwisz bíboros II. János Pál pápa személyi titkára volt teljes pápasága alatt.) A szentmisét körmenet zárta, majd a gyermekek megáldása következett a Prágai Kisjézus szobránál.
A Pálos busz is megérkezett erre a szép alkalomra, ezen a szombat-vasárnapon Pálosszentkúton volt látogatható. Szintén ezen jeles alkalomra Petőfiszállásra érkezett a pálos testvértelepülés, Sajólád küldöttsége is.

Polyókáné Csenki Erika

Fotó: Szentirmay Piroska

k