Pálos70 – 2020

Idén a járványveszély miatt rövidítettük le a zarándoklatot. Adja Isten, hogy jövőre már megszokott formájában járhassuk végig!

2020. október 13.

2020 október 11-én a márianosztrai bazilikát a Remény útja zarándokainak imádsága töltötte be. 25 km-t gyalogoltak, ami csak egyharmada a Pálos 70 rendes távjának, ám az idei egy napos zarándoklat sem volt kihívás nélkül. Esztergomból indultunk reggel 7-kor és 14.30-ra érkeztünk Márianosztrára. Idén a járványveszély miatt rövidítettük le a zarándoklatot, kizárva az egy helyen alvásnak és a többi szokásos, szoros együttlétnek a formáit.

De a Boldog Özséb-év is jó alkalom volt arra, hogy Rendünk alapítójának szülővárosából induljunk el. Az esztergomi bazilika előtti tér sarkában áll Özséb atya szobra, itt gyülekezett a mintegy 170 zarándok. Bár egész nap borul ég alatt vándoroltunk, egy szem esővel sem találkoztunk. Elképzelni is nehéz, hogyan jutottunk volna fel útunk során annak legmagasabb pontjára, a kb. 300 méter magasan álló Hideglelős kereszthez, ahová a felvezető ösvény igen meredek volt. Innen tovább haladva a szentolvasó adta meg lépteinknek a ritmust. Ennek és mindenekelőtt az Úr jóságos gondviselésének köszönhetően szintre percre pontosan értük el a Szobra induló Basaharci révet.

Szobon csatlakoztak még hozzánk néhányan, akik vonattal érkeztek Budapestről, majd a jól ismert Pálos 70 útvonalon haladtunk tovább, imádkozva és énekelve a kegyhelyig, Magyarok Nagyasszonyához. Október 10-én, szombati napon gyermekzarándoklat is indult Normafától Budaszentlőrincig 70 fős létszámmal, amelynek lelki vezetője Györfi Szabolcs atya volt. Ugyanezen a napon néhány teljesítménytúrázó Csobánkáról indult, miután részt vettek a Szentkútnál ünnepelt szentmisén.

Köszönetet mondok Vizi András márianosztrai plébános atyának a mindig szívélyes fogadtatásért, Marian Waligóra atyának, aki a lengyelországi Jasna Góráról jött el, hogy az ünnepi szentmise szónoka legyen. Köszönet Csóka János atyának az egész napon át tartó gyóntatás szolgálatáért! Köszönet illeti mindazokat az önkéntes segítőket, akik részt vettek az idei Pálos 70 teljesítménytúrának és a Remény Útja zarándoklatnak megszervezésében és lebonyolításában. Óriási dolog, hogy minden évben számíthatunk szolgálatkészségükre, mosolyukra, kitartásukra. Jutalmazza meg őket az Úr bőségesen! Adja Isten, hogy a jövő évi zarándoklatot már megszokott formájában járhassuk végig!

Puskás Antal atya

Fotó: Szentirmay Piroska