Pálos Települések IX. Találkozója Füzéren

Legutóbb Füzéren, a felújított vár tövében találkozhattak egymással a pálos települések polgármesterei, küldöttségei.

2021. július 6.

A pálos rend tudatos törekvése, hogy jó kapcsolatot építsen ki az ún. pálos településekkel – azon településekkel, ahol egykor pálosok éltek, vagy ma élnek – illetve azok vezetőivel. De nemcsak a rend és a pálos helyek közötti kapcsolat a fontos, hanem a pálos múlttal, illetve adott esetben jelennel is rendelkező települések közötti párbeszéd lehetőségének a megteremtése is. Így indult útjára a Pálos Települések Találkozója elnevezésű, évente megrendezett eseménysorozat, amelynek keretében mindig változó helyszíneken – legutóbb június elején, Füzéren, a felújított vár tövében – találkozhattak egymással az egykori és mai pálos települések polgármesterei, küldöttségei. A közösségépítő gesztus nyomán számos eredmény, személyes kapcsolat születik, s a tapasztalatok átadása segítheti a nehéz vezetői helyzetek feloldódását is.

A füzéri találkozó programja június 4-én, pénteken a „Pálosan szép az élet!” című rendtörténeti vándorkiállítás (kiállítóbusz) 2021. évi újraindításával, megnyitásával kezdődött. A kiállítóbusz 2021. évi megnyitása alkalmából premiervetítésre került egy, a kiállítóbusz 2020 évi útját bemutató 15 perces kisfilm, mely előtt P. Puskás Antal tartományfőnök és Horváth Jenő füzéri polgármester mondott beszédet. A kiállítóbusz bemutatásában részt vettek még a kiállítás alkotói, Sudár Annamária kurátor és Török Máté projektvezető, arculattervező is. Ezt követően P. Puskás Antal tartományfőnök megáldotta a kiállítóbuszt a várgondnokság épülete előtt.
A kiállítóbusz megnyitását pálos tematikájú konferencia követte a Szathmáry László Művelődési Házban, melyet P. Puskás Antal tartományfőnök és Horváth Jenő Füzér település polgármestere nyitott meg. A konferencia levezető elnöke Sarbak Gábor volt. A konferencia Pusztai Tamásnak a „Pálosok régészeti kutatásai, eredmények, tervek” című előadásával kezdődött, majd Füzér község főépítésze, Rudolf Mihály tartott előadást a „Pálosok építészete Gömör-Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben” címmel. Ezután Tóth Gábor füzéri plébános mondta el Ács István pálos püspök füzéri plébánosi szolgálatával, valamint Csepellényi György vértanú pálos szerzetes kutatásának örökségével kapcsolatos előadását. Ezután Sarbak Gábor „Pálosok tegnap és ma” című előadása, majd P. Puskás Antal tartományfőnök „A Pálos Rend jelene és jövője” című előadása következett. A zárszót Sarbak Gábor mondta el.
Péntek este a Misztrál együttes szép koncertjével zárult a nap.

Június 5-én, szombaton a program a kézműves és helyi termékek vásárral egybekötött bemutatójával kezdődött. Ezt követően a pálos települések polgármesterei, delegációi a füzéri nevezetességeket és pálos helyszíneket egy közös séta keretében tekintették meg. Délben a templomban P. Puskás Antal tartományfőnök mutatott be szentmisét Tóth Gábor plébános, a szentbeszédet mondó P. Bátor Botond és a környező települések papjainak koncelebrálásával. A szentmise után hangzottak el az ünnepi köszöntő beszédek Horváth Jenő füzéri polgármester és P. Puskás Antal tartományfőnök részéről. Az eseményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levélben köszöntötte, melyet Sudár Annamária előadóművész olvasott fel. A beszédek után a pálos vándorzászló átadására került sor a következő találkozót rendező Martonyi község polgármesterének, Vécsei Istvánnak, aki azt egy rövid beszéddel vette át.
Délután a résztvevők Horváth Jenő polgármester szakavatott vezetésével megtekintették a felújított és újjáépített füzéri várat, ahol a várkápolnában közös imádságon vettek részt a vendégek. Szombaton este koncertekkel zárult a találkozó programja.
Június 7-én vasárnap, úrnapi ünnepi szentmisét mutatott be P. Puskás Antal tartományfőnök Tóth Gábor plébános, P. Bátor Botond pálos szerzetes koncelebrálásával. Szentmise végén Tóth Gábor felolvasta dr. Ternyák Csaba egri érsek ünnepi köszöntő levelét, majd úrnapi körmenetre került sor, melynek keretében leleplezték és megáldották Csepellényi György vértanú pálos szerzetesnek és Ács István pálos püspöknek, egykori füzéri plébánosnak a plébániaépületen elhelyezett közös emléktábláját.
A körmenet után a pálos települések búcsúztatásával zárult a háromnapos, rendkívül tartalmas, nagysikerű rendezvény.

Fotó: Szentirmay Piroska