Zalai körúton a pálos busz

Július első felében Zala megyei településekre látogatott el a Pálosan szép az élet című vándorkiállítás.

2021. július 9.

Július első felében Zala megyei településekre látogatott el a Pálosan szép az élet című vándorkiállítás.

Zalaegerszegen öt napon át állomásozott a pálos busz. A kánikulai napok ellenére rengetegen voltak kíváncsiak a pálosok történetét bemutató tárlatra.

RS2961 20210708 185334 scr

A pálos kiállítóbusz zalaegereszegi tartózkodása alkalmával szervezett pálos délután keretében Puskás Antal tartományfőnök atya tárlatvezetést tartott a buszban, majd a kommunista diktatúra egyik vértanú pálos szerzetese, Kováts Ferenc Imre emlékére szentmisét tartott a ferences plébániatemplomban. A szentmisét követően koszorúzásra került sor Kováts Ferenc Imre templomkertben található emléktáblájánál. Az eseményen részt vettek Zalaegerszeg város, a Göcseji Múzeum képviselői, valamint Kováts Ferenc Imre atya rokonai is.

RS2968 IMG 2978 scr

2021. július 9-én Zalacsányba érkezett a pálos busz, hogy a pálos programokkal (szabadtéri szentmisével, zarándoklattal, az egykori pálos kolostor helyén zajló látványrégészeti feltárással, stb.) gazdag hétvégének az egyik fontos programeleme legyen.

A buszos vándorkiállítást Zalacsány-Örményeshegyen, a Pálos Vendégháznál Puskás Antal tartományfőnök atya és Nagy Lászlóné polgármester nyitotta meg, majd a tartományfőnök atya tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek.

IMG 3010

Zalacsány-Örményeshegyen július 10-én ünnepi szabadtéri szentmisét mutatott be Puskás Antal tartományfőnök atya. A szentmisén koncelebrált Kiss László hévízi esperes-plébános, és azon Maczkó Mária népdalénekes, valamint a hévízi plébánia kórusa működött közre. A szentmise után a résztvevő körmenetben vonultak az egykori örményesi kolostor helyén kialakított emlékhelyre, ahol közös imádság volt.

A szentmise előtt Eperjes Károly színművész tartott előadást.

Az egykori örményesi kolostor helyén bemutató ásatás is zajlott, mely nagyon sok érdeklődött vonzott.

IMG 3038

Zalamerenyére, a Pálos Malomhoz július 11-én érkezett a pálos busz Zalacsányból. Az ünnepélyes megnyitáson beszédet mondott Puskás Antal tartományfőnök atya, Heródek Miklós zalamerenyei polgármester és Dr. Háda László plébános. A megnyitón a zalamerenyei népdalkör működött közre.

Fotó: Varga László, Dr. Szentirmay Tamás