Vízer Ernő temetése

Elhunyt Vizer Ernő, a mártírsorsú P. Vezér Ferenc pálos szerzetes testvére

2015. május 30.

2015. május 28-án a romániai Szaniszlón elhunyt Vizer Ernő, a mártírsorsú P. Vezér Ferenc pálos szerzetes testvére.

A Vizer családban 9 gyermek született, akik közül 5 érte meg a felnőtt kort. Vizer Ernő utolsó előtti gyermekként látta meg a napvilágot, 1926. október 2-án. A testvérek közül ma még egy él, a legfiatalabb, Magdi néni.

Vizer Ernő temetése 2015. május 30-án volt a szaniszlói római katolikus temetőben. A temetési szertartást Luczás Antal Lóránd plébános atya vezette, azon szentbeszédet Csóka János tartományfőnök atya mondott. A tartományt még Dr. Szentirmay Tamás hivatalvezető képviselte.

Vizer Ernő bátyja, a későbbi pálos szerzetes Vezér Ferenc, György néven 1914. március 23-án született Szaniszlón. 1926-tól Esztergomban a szalézi nevelőintézetben tanult, majd a bencés gimnáziumban érettségizett. 1935-ben kérte felvételét a pálosok közösségébe, ahol a Ferenc nevet vette fel. Pécsett végezte bölcseleti és teológiai tanulmányait. Virág Ferenc pécsi megyéspüspök szentelte pappá Pécsett, 1940. január 28-án. Lelkipásztorként működött a budapesti Sziklatemplomban és Pécsett is - mindkét helyen házgondnoki feladatokat is ellátott -, legfontosabb állomáshelye azonban Pálosszentkút volt, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal több időszakon keresztül - egy ideig házfőnökként és a helyi lelkészség vezetőjeként is - szolgált. 1946. januárjától a magyarországi pálos rendtartomány vezetésében is részt vett, mint II. tartományi tanácsos. A kommunista hatalom több alkalommal próbálta perbe fogni, megtörni. 1951. március 20-án letartóztatták. Koholt vádakon alapuló ügyét a Grősz József kalocsai érsek elleni koncepciós perhez csatolták. A kihallgatások során megkínozták, majd a Grősz per IX. rendű vádlottjaként halálra ítélték, és Budapesten, a Gyűjtőfogházban 1951. augusztus 3-án kivégezték. 1992. február 17-én a Legfelsőbb Bíróság a vádak alól P. Vezér György Ferencet felmentette. Földi maradványainak a felkutatását és azonosítását követően a Magyar Pálos Rend P. Vezér György Ferenc pálos szerzetest 2012. április 30-án a mártírsorsú ünnepélyesen újratemette Pálosszentkúton. Az újratemetésén a szaniszlói hívek között a testvérei, Vizer Magdolna és a most elhunyt Vizer Ernő is részt vettek.