Pálos kiállítás nyílt Balatonszemesen

Feltárják a Balaton-térség egyik legjelentősebb pálos kolostorának maradványait

2015. június 19.

A Balaton déli partján egyre több olyan lappangó érték kel életre, ami méltán érdemli ki a nyaralók, turisták figyelmét is. A Latinovits Múzeum és a Postamúzeum mellett Balatonszemes egy új kiállítással gyarapodott.
Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok története szervesen kötődik a Balaton térségéhez, számos kolostoruk volt egykoron a tó körül. Ezek közül az egyik legjelentősebb volt a Balatonszemes és Teleki között épült Mindszent kolostor, melynek maradványai az elmúlt évszázadok során megsemmisültek. A valamikori kolostor helyén 2012-ben egy erdei emlékhelyet alakítottak ki.
A település, a PPKE BTK Régészeti Tanszéke, a Pálos Rend és a Civil Régészeti Alap Egyesület együttműködésével elkezdődött a kolostor helyének régészeti feltárása.

Balatonszemesen 2015. június 20-án, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódóan nyitotta meg kapuit a Pálos Rend történetét bemutató kiállítás.

A kiállítást 2015. június 19-én 16 órakor ünnepélyes megnyitó keretében P. Csóka János, a Pálos Rend tartományfőnöke nyitotta meg.
Az ünnepség elején Pörneki Anikó énekes Ave Máriát adott elő.
A megnyitón beszédet mondott:
– Takács József, Balatonszemes polgármestere
– Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere
– P. Csóka János, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.
A megnyitó után állófogadáson látták vendégül a meghívottakat.

A kiállításra látogatók a rendet megszervező Boldog Özséb idejétől a mai napig nyomon követhetik a „fehér barátok” sorsát: szerepüket, tevékenységüket, üldöztetésüket és újjáéledésüket a történelmünk folyamán. Nagy Lajos király és Mátyás király idején szerepet játszottak Magyarország felvirágzásában. Kolostoraikat pusztította a török uralom, működésüket betiltotta a Habsburg politika és a kommunizmus egyházellenes erői, de a rend mindezen hányattatásokat túlélve mai is működik hazánkban. A pálosok nemzetünk történelmével összefonódó közel nyolc évszázados útját jó szívvel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe.

A kiállítás bevételéből a település a Barát dűlőben található Mindszent kolostor romjainak régészeti feltárását támogatja. A kiállítás minden évben szezonkezdettől az őszi szezonzárásig látogatható lesz a balatonszemesi Bujdosó Magtárban (8636 Balatonszemes, Gárdonyi u. 2.). Az erdei emlékhely természetvédelmi okokból július 1-től december 31-ig látogatható.