„Nem én, hanem te, Istenem”

Megjelent Zsongor atya könyve a szemlélődő imáról

2015. július 28.

A Sziklatemplomban tizennégy éven keresztül minden csütörtökön, hűségesen, óramű pontossággal kezdődött „A szemlélődő ima útjai” közösségi alkalom. Életek változtak, Istennel való mély kapcsolatok alakultak ki észrevétlenül, szépen, lassan. Munkásságára mintegy rátette a koronát az, ahogyan a nehéz és fájdalmas betegségét viselte az utolsó időszakban, így vált teljesen valósággá az, amit ő maga így fogalmazott meg:

Jézus mondja, hogy szüntelenül imádkozzatok, tehát az ember nem hagyja abba, hanem mindig előre halad az úton, és szívében mindig újabb és újabb mélységek tárulnak fel. Az aktív összeszedettség, Isten jelenlétének a tudatosítása az ember részéről egy lehetőség. De a szemlélődő imában Isten adja meg, hogy ráébredjünk Isten jelenlétére, szeretetére, önmagát ajándékozó jóságára, hiszen Ő azt akarja, hogy bennünk legyen, mi pedig Őbenne.

Aczél László Zsongor, Pálos szerzetes

Zsongor atya életművének tekinthető a most megjelent könyv, mely az imaórák lejegyzett anyagából készült. Bevezetést nyújt a szemlélődő imába: az aktív nyugalom, vagyis a lecsendesedés imájába. Segítséget ad, hogyan csendesedjünk el Isten előtt, és tárjuk ki az imádságban szívünket. Reményeink szerint további kötetek is követni fogják.

A könyv megvásárolható a pálos templomokban, a Sziklatemplom Fogadóközpontjában, illetve fokozatosan elérhető lesz az egyházi könyvesboltokban is.