„Rászorulunk Isten irgalmára"

A Pálos Baráti Kör ezévi nyitóelőadásán Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök beszélt az irgalmasságról

2016. március 8.

A Pálos Baráti Kör ezévi programjai a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentévhez, az Irgalmasság Évéhez kapcsolódnak. Ennek keretében az év folyamán az irgalmasság témakörét járjuk majd körbe az élet különböző aspektusaiból, lehetőséget adva így mindenkinek e szentév mélyebb lelki megélésére. Ezen programsorozat keretében került sor a Pálos Baráti Kör találkozójára február 5-én, pénteken a pécsi Pálos templomban. A 18 órakor kezdődő szentmisét Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be, aki a szentmise keretében megáldotta a templomban a szentévre tekintettel elhelyezésre kerülő Irgalmas Jézus-képet, majd a szentmise után megtartotta a sorozat nyitóelőadását „Mi a célja Ferenc pápának az Irgalmasság Évével?” címmel.

Dr. Udvardy György megyéspüspök úr elmondta: „Van néhány rendkívüli szentév. Ilyen a mostani is: a pápa egy fontos gondolatot szeretne ajándékként adni az egész egyház számára. Lényegi, különösen aktuális témát ragad meg: ez az irgalmasság. Rászorulunk az Isten irgalmára, sőt, rászorulunk egymás irgalmára is ahhoz, hogy élni tudjunk." A főpásztor elmondta: minden szerzetesekhez kötődő csoport az egyházi közösségek lelkületét őrzi. Bár idén sokan, sokszor beszélnek az irgalmasságról, a Pálos Baráti Körnek tartott előadások különleges feladatot jelentenek az előadóknak. „A közösségen belüli kapcsolatok, az ismertség, a közösség hagyománya, a közösen átélt tapasztalat segít sajátos módon értelmezni. Úgy gondolom, hogy itt, a közösségi együttműködésben a kapcsolatok éltetése, a múlthoz való kapcsolódás fog hatékonyan kiemelkedni." – tette hozzá a főpásztor. Az előadások még számos további aspektusból értelmezik majd az irgalom fogalmát, többek közt a család, a szegénység, a betegápolás és a közélet szempontjából, összekötve mindezt a pálos szellemiséggel.
Dr. Szentirmay Tamás, a Tartományfőnöki Hivatal vezetője elmondta: „A pálos rend 800 éve mutat fel értékeket Jézus Krisztus követésében és az istenszolgálatban, valamint a nemzet és a haza szolgálatában. Abban bízom, hogy akik ide eljönnek, azok mindezen értékek „eredményeit" láthatják."

„Van néhány rendkívüli szentév. Ilyen a mostani is: a pápa egy fontos gondolatot szeretne ajándékként adni az egész egyház számára. Lényegi, különösen aktuális témát ragad meg: ez az irgalmasság. Rászorulunk az Isten irgalmára, sőt, rászorulunk egymás irgalmára is ahhoz, hogy élni tudjunk."

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Ide kattintva megtekintheti az ünnep képgalériáját

(Fotó: Loósz Róbert, Pécsi Egyházmegye)