Pálos Települések V. Találkozója Pilisszentlászlón

"Ezeket a településeket összeköti a pálos múlt, amelyet meg is akarnak őrizni"

2016. június 11.

A Pálos Települések Országos Találkozójára idén 2016. június 11-én került sor, Pilisszentlászlón. 20 településről több mint 200-an vettek részt az eseményen. A pálos rendtartomány részéről Csóka János, tartományfőnök atya és Pál Csaba atya, valamint Dr. Szentirmay Tamás hivatalvezető vett részt a találkozón.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a Pálos Rend Európát is gazdagítja, összekötve a magyar nemzetet Európával, a világgal; a helyit az egyetemessel.
Csóka János atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke az MTI-nek elmondta: az évenkénti találkozón a pálosok és azok a települések vesznek részt, ahol volt vagy van pálos kolostor. Rámutatott: ezeknek a településeknek az életében jelentős szerepet töltött be a pálos kolostor, múltjuk fontos részeként tartják számon, és meghatározó az identitásukban. "Ezeket a településeket összeköti a pálos múlt, amelyet meg is akarnak őrizni."
Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő találkozó már hagyomány lett. A megelőző években két alkalommal Pálosszentkút, majd Sajólád, Köröm, és most Pilisszentlászló pálos települések adtak otthont az eseménynek.

A vendéglátó település

Pilisszentlászló igen barátságos emberek lakta település, gyönyörű természeti környezetben fekszik, a Pilisi hegység lábánál. Bár az időjósok esőt igértek aznapra, gyönyörű napsütésben érkeztünk meg Pilisszentlászlóra. Arra a vidékre, ahol tulajdonképpen a Pálos Rend története elkezdődött. 

A terület régóta lakott hely: területén bronzkori és római-kori emlékek is előkerültek. A legenda szerint Koppány vezér pogány híveit büntetésből telepítették a Pilis területére, mások a honfoglalástól tovább élő szláv lakosságot tartják a középkori falu lakóinak, melynek neve Kékes volt. Az Árpád-házi királyoktól kezdve a környék királyi vadászterület volt. Egykor III. Béla király vadászlaka állt a falu fölötti dombon, amelyet III. Endre 1291-ben az első magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálosoknak adományozott, melynek első monostorai között volt.
A Kékes hegy lejtőjén lévő, Szent László tiszteletére felszentelt monostor körül alakult ki a középkori Kékes falu, a templomtól keleti irányban. 1301-ben a település lakóit egyházi átok sújtja. 1308-ban a kolostorban kötött egyezséget Csák Mátéval a Károly Róbert király érdekében tárgyaló Gentilis pápai bíboros. A mohácsi vész után a kolostor elpusztult. A lakosság a környező erdőkbe, a szentendrei szigetre, és a Duna bal partjára, a komáromi vár védelme alá menekülhetett. A pilisi birtokaikat visszakapó pálosok 1686 után hoztak telepeseket a Felvidékről, az őslakosok többsége ma is bírja a szlovák nyelvet. 1696-ban már biztosan lakott hely, Szent-László néven.

Szentmise és köszöntők

A rendezvényre 20 település több mint 200 résztvevője a római katolikus templomban gyűlt össze. A barokk stílusú templomot 1770 és 1772 között építették a pálos szerzetesek, a török időkben elpusztult régi templom helyén.
Szép hagyomány, hogy ha pálosok vesznek részt egy rendezvényen, szentmisével kezdődik minden összejövetel. Így volt ez most is. A köszöntő beszédek után Csóka János pálos tartományfőnök atya tartotta az ünnepi szentmisét, a pálos településekről érkezett papok koncelebrálásával. A szentmise előtt beszédet mondott Tóth Attila Zsolt, a házigazda Pilisszentlászló polgármestere, Rudolf János a helyi egyházközségi képviselőtestület elnöke és Dr. Trócsányi László, igazságügyi miniszter.

A szentmise után közös sétára hívták a szervezők a résztvevőket, ahol a falu nevezetességeit mutatták be. Így a jelenlévők közösen imádkoztak Kabar Sándor elhunyt plébános sírjánál, megtekinthették a Kékesi találkozó emléktábláját, és Raymann Tamás erdész szinte múzeumként működő házában az egykori pálos kolostor köveit. Ezt követően Csóka János tartományfőnök atya megáldotta a községalapítók emlékművét.

Szlovák nemzetiségi találkozó

A Pálos Települések találkozójával egyidőben szlovák nemzetiségi találkozó is volt. Gazdag ízelítőt kaptunk a szlovák népzenéből, a gyönyörű népviseletekből. Számos település képviseltette magát, ott voltak a kesztölciek, a pilisszentlélekiek és a pilisszentkeresztiek is.

Lengyel-magyar barátság

Az ünnepi eseményen részt vett egy delegáció a lengyelországi Wiełgomłyny-ből, amely Sajólád testvértelepülése. Az 5000 fős nagyközség Sajóládhoz hasonlóan pálos település, hiszen Wiełgomłyny kolostorában ma is aktívan működnek a pálosok atyák. Június 9-én érkezett a település 7 tagú küldöttsége Sajóládra, élén a polgármesterrel, a pálos kolostor házfőnökével. Június 10-én a két település képviselői aláírták az együttműködési megállapodást. 

Asperges me…

A nap záróeseménye a templomban bemutatásra kerülő Asperges me című előadás volt, Sudár Annamária és a Misztrál együttes előadásában. Az összeállítás a Pálos Rend történetét mutatta be, pálos szerzők – Ányos Pál, Virág Benedek, Gyöngyösi Gergely műveinek, szövegeinek felhasználásával. Az összeállítást a Misztrál együttes sokszor megrázó erejű muzsikája kísérte. A címként felhasznált latin idézet („Asperges me Domine hysoppo et mundabor”) a Pálos szerzetesek esti befejező imádságából, a szenteltvíz hintés szertartásából való, azaz: „Hints meg uram izsóppal és megtisztulok”.

Az esemény a pálos vándorzászló átadásával végződött. A vándorzászlót a találkozót tavaly megrendező Köröm község képviselője adta át Pilisszentlászló polgármesterének.

A pálos települések következő találkozójára 2017. évben Nagyvázsonyban kerül majd sor.

Késő délután volt már, amikor hazaindult a sok vendég. Az eső csak elmosni tudta a nyomunkat, a programok alatt végig távol maradt. Szép emlékekkel, kedves ismeretségekkel lettünk gazdagabbak.

Az eseményről az M1 Hiradó készített tudósítást. (Az adáson belül 24 perc 30 másodpercnél kezdődik.)

További cikk olvasható a Magyar Kuríron, és a Magyar Hírlap oldalán.

Ide kattintva megtekintheti az esemény képgalériáját.