A Lyceum templom búcsúja

"A mi igazi örömünk valójában az Isten."

2016. augusztus 15.

Urunk színeváltozásának ünnepét követő vasárnap tartották a pécsi Lyceum templom búcsúját. A szentmisét Vízi András atya, márianosztrai perjel mutatta be az ünnepre összegyűlt hívők közösségével.
A templom oltárképén a Tábor-hegyi jelenetet láthatjuk: „Jézus kiválasztotta Pétert, Jánost és Jakabot, és fölment velük a hegyre imádkozni. Míg imádkozott, arca teljesen átváltozott, ruhája hófehéren ragyogott. S íme, két férfi beszélgetett vele: Mózes és Illés.” (Lk 9,28b-30)
Az ünnep evangéliumából kiindulva András atya beszélt az örömről, kiemelve, hogy a mi igazi örömünk valójában az Isten. Felhívta figyelmünket az ima és a csend fontosságára, a tisztaság megtartására. Buzdított, hogy éljünk a szentségekkel, és emeljük tekintetünket a megdicsőült Jézusra: „Olyan korban élünk, amikor nagyon nehéz kereszténynek lenni. Ezt fel kell ismernünk. De hogyha tudjuk, hogy kinek az erejéből haladunk, akkor már nem olyan nehéz. Ha szemünk előtt van a megdicsőült Jézus Krisztus, akkor erőt ad számunkra a mindennapokra is. Nem szabad, hogy elkeseredjen a keresztény ember.”
Az ünnepi szentmisét követően, a közösség tagjainak alkalmuk volt jobban megismerkedni egymással egy családias hangulatú agapé keretében. Hála a gondos kezeknek és András atya szavainak, mindnyájan lelkileg-testileg gazdagodva térhettünk haza.

 

Ide kattintva megtekintheti az ünnep képgalériáját.

Ide kattintva meghallgathatja az ünnepi szentbeszédet.