Ne hagyjuk széttépni az Istenhez, a családhoz és közösségeinkhez kötő szálakat!

 Ünnepi szentmise a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Bazilikában

2016. október 21.

Október 9-én dr. Székely János segédpüspök úr mutatta be a Bazilika főbúcsúja alkalmából az ünnepi szentmisét. Ez a vasárnapi nap a Pálos 70 zarándokút befejező állomása is volt egyben.

Márianosztra különleges hely. A Bazilika tornyai már messziről mutatják a helyes utat, minden zarándoknak és úton járónak. Egy sor tégla választja csak el egymástól az Isten felszentelt házát és a földi bűneikért vezeklőket.

A Bazilika előtti tér is megtelt zarándokokkal, látogatókkal, sokan eljöttek az ország különböző vidékeiről, zászlóik alatt vonultak végig a bevezető úton. A templomban – ahogy mondani szokták – egy tűt nem lehetett volna leejteni. P. Vizi András, perjel, plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Székely János segédpüspök úr mutatta be az ünnepi szentmisét. Őt hallgatni mindig nagy öröm, mert csodálatos képességgel ötvözi fontos, olykor kritikus észrevételeit a mai társadalommal kapcsolatban a szeretettel, úgy, hogy az egyszerre figyelemfelkeltő, elgondolkodtató és reményteli.

Mostani ünnepi prédikációjában arról beszélt, hogy az öröm forrása Isten: mindenekelőtt Ő az, aki örül, mi magunk akkor tudunk igazán örülni, ha befogadjuk Őt. Többször elhangzott a szentbeszédben, hogy mondjunk igent az életre, a gyermekekre, a szeretetre. Igazán méltó módon tisztelni a Magyarok Nagyasszonyát akkor tudjuk, ha igent mondunk Istenre, amint annak idején Mária tette. Székely János püspök atya elhívta a figyelmet a házasság és a gyermekvállalás fontosságára. Ezek számának csökkenése sajnos azt jelzi, hogy nem mondunk igent az életre.

Prédikációjának egyik nagyon fontos eleme volt számomra, mikor a globalizáció 5 fő ellenségéről beszélt. Első az Isten és a vallás. Ezek olyan finom és elemi szálak, amik közvetlenül a Teremtőhöz kötnek minket. Második a család, ahol a szeretteinkhez kötő szálakat, a harmadikban a nemzethez, az anyaföldhöz és az anyanyelvhez kötő szálakat kell megtartani. A negyedik a fizikai értelemben vett föld. Megemlítette, hogy volt idő, mikor a magyar parasztra úgy tekintettek, mint az utolsó magyar nemesre, mert a maga ura volt, nem függött senkitől. Az ötödik ellenség pedig a közösségek: azok a közösségek, ahol jó szándékkal, együtt teremtenek az emberek. Együtt álmodnak és az Isteni törvényekkel összhangban élnek, gondolkoznak, munkálkodnak.

Hitelesen tisztelni a Szűzanyát azt jelenti, hogy ezeket a szálakat nem hagyjuk széttépni sem magunkban, sem másokban, ha pedig megsérültek, szétszakadtak, újra kell kötni azokat.

A szentmise végén felhangzott a magyar és a székely himnusz. Az egész mise olyan felemelő, olyan tartalmas, olyan szeretettel teli volt, hogy ezekben a pillanatokban sokan könnyeiket törölgették. Ezek azok a pillanatok, amikor mindannyian megérintődünk, kinyílik a szívünk, valóban megérezhetjük Isten jelenlétét. Az már a mi felelősségünk, hogy nyitva tartjuk-e.

Papp Orsolya 

Fotó: Kiss László, Márianosztra polgármestere

Ide kattintva megtekintheti az ünnep képgalériáját.