Remete Szent Pál ünnepe Pécsett

“Aki jobban szeret téged, mint én, azt jobban szeretheted, mint engem!”

2017. január 25.

Január 15-én, vasárnap volt Remete Szent Pálnak, a pálos rend névadójának ünnepe a pécsi Szent Imre (Pálos) templomban. Az ünnepi szentmise keretében a pálos szerzetesek megújították rendi fogadalmukat. A 18 órakor kezdődő szentmisét Msgr. Darvas-Kozma József pápai káplán, c. esperes, csíkszeredai plébános mutatta be. Az ünnepi szentmisén a Schola Sancti Pauli végzett énekes szolgálatot Dr. Fodor Gabriella vezetésével.

Szentbeszédében Darvas-Kozma atya kiemelte: Remete Szent Pál példájára ugyanazzal az odaadó szeretettel kell szeretnünk Istent, ahogyan egy igazi házasságban a házastársak szeretik egymást. Ennek kifejezése a tövisi, egykor pálos templom feszületének felirata: “Aki jobban szeret téged, mint én, azt jobban szeretheted, mint engem!”

A szentmise végén a pálos hagyományoknak megfelelően sor került a gyermekek megáldására Remete Szent Pál ereklyéjével.
A gyermekek megáldásának eredetét keresve egészen Nagy Lajos királyig kell visszamennünk a magyar történelemben. Nagy Lajos 1378-ban háborút indított Velence ellen, mely győzelemmel zárult. Az ezt szentesítő torinói békeszerződés egyik pontja kötelezte Velence városát Remete Szent Pál ott őrzött mumifikálódott holttestének átadására, mely világosan mutatja Nagy Lajos pálosok iránti elkötelezettségét. Az ereklyék az akkori pálos főmonostorba, Budaszentlőrincre kerültek, mely ezáltal az ország egyik legnépszerűbb zarándokszentélye lett. Nagy Lajos király az ereklye magyar földre hozatalával Remete Szent Pál oltalmába ajánlotta hazánkat, és ettől kezdve a thébai sivatag szentje Magyarország társvédőszentjeként szerepelt. Az ereklyénél nagyon sok csodálatos gyógyulás is történt, elsősorban a gyermekek körében, ezért vált hagyománnyá a Pálos Rendben az, hogy Remete Szent Pál ünnepén az ő ereklyéivel megáldják a gyermekeket.

A szentbeszédről készült hangfelvételt itt hallgathatja meg.

Ide kattintva megtekintheti az ünnep képgalériáját.

(Fotó: Varga László, Dr. Hegedüs György)