Pálos települések VI. találkozója

Az egyház közösségmegtartó, közösséget összehozó ereje

2017. június 21.

Hagyományosan nyár elején kerül megrendezésre a pálos települések országos találkozója. Idén Nagyvázsony, a Balaton-felvidék gyönyörű települése adott otthont a rendezvénynek, 2017. június 10-én.

A rendezvényre az ország minden vidékéről, 18 olyan településről érkeztek vendégek, ahol egykor pálos kolostor működött vagy működik jelenleg is.

Az összejövetel ünnepi szentmisével kezdődött a pálos kolostorromoknál. A misét Csóka János atya, pálos tartományfőnök mutatta be.
A program a Reményi Antal rendezvényházban folytatódott, ahol Fábry Szabolcs Nagyvázsony polgármestere átadta a pálos vándorzászlót Csóka János tartományfőnök atyának, akitől Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a következő találkozó házigazdája vette át. Szívből jövő beszédeikből érződött az a figyelem és tisztelet, amivel készültek és készülni fognak a városok a rangos eseményre.

Részt vett a rendezvényen Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy a találkozó egyik fontos üzenete az, hogy Magyarország államalapítása, történelme és fejlődése egybekötődik, természetes közösségben él a magyar egyházakkal, a kereszténységgel.
Beszédében idézte Kierkegaard dán filozófus egy hasonlatát, miszerint olyanok vagyunk, mint egy evezős, aki ül a hajóban. Aki evez, az mindig úgy evez, hogy a jövő, a cél, az neki háttal van. Ahonnan jön, ami a múlt, az van vele szemben. Fontos, hogy mindkét partot lássuk, mert csak így tudjuk elérni célunkat.

Szólt arról, hogy sajnos egyre többen vannak Európában és a hazában is, akik a múlttal való szembenézést szeretik elfelejteni, mert inkább csak a jövőbe szeretnének tekinteni. A múltat nem eltörölni kell, hanem tanulni, élni és táplálkozni belőle – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó hozzászólásában bejelentette, hogy 398 millió forintos támogatáshoz jutott a település. A TOP-os pályázati pénzből Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ épülhet 126 millió forintból, illetve megújulhat a Művészetek völgyének fő útja 272 millió forintból.

A köszöntőket követően a találkozó színes kulturális programokkal folytatódott a település különböző pontjain, ahol a résztvevők megismerhették Nagyvázsony látnivalóit.

"A hetedik te magad légy!" – írta József Attila. A következő, hetedik találkozó helye Pécs lesz, ahol jelenleg a Magyar Pálos Rend magyarországi központja van.

Papp Orsolya

Fotó: Rulez László