Pálos szentmise a gyermekekért

Az ezévi ünnep középpontjában a gyermekek és a fiatalok álltak Pálosvörösmarton

2018. július 24.

Immár hagyományosan megrendezett ünnepi esemény volt Pálosvörösmarton, a Mária Parkban 2018. július 21-én. A Mátraalján található település erősen őrzi pálos múltját, melyre a parkban található Boldog Özséb szobor és Remete Szent Pál dombormű is emlékezteti az odalátogatókat.

Az ezévi ünnep középpontjában a gyermekek és a fiatalok álltak. A résztvevők a Boldogságos Szűz Mária és népünk szentjeinek közbenjárását kérve imádkoztak hazánk ifjúságáért, hogy békés, boldog családokban növekedhessenek, és szüleikkel együtt Isten szeretetének útján járjanak életük során. A 17 órakor kezdődő szentmisét Csóka János pálos tartományfőnök atya mutatta be a jelenlévő atyákkal együtt. A szentbeszédet Bátor Botond pálos atya tartotta. A pálos rendet képviselte még Vízi András atya és Szűcs Imre testvér. A szentmise végén Borsos József pálos atya kedves szavakkal köszöntötte a jelenlévő gyermekeket és a fiatalokat, majd imádság kiséretében megáldotta őket. 

A gyermekek megáldásának hagyománya a pálos rendben Nagy Lajos király uralkodásának idejére nyúlik vissza. Nagy Lajos 1378-ban háborút indított Velence ellen, amely győzelemmel zárult. Az ezt szentesítő torinói békeszerződés egyik pontja kötelezte Velence városát Remete Szent Pál ott őrzött mumifikálódott holttestének átadására. Az ereklyék az akkori pálos főmonostorba, Budaszentlőrincre kerültek, amely ennek köszönhetően az ország egyik legnépszerűbb zarándokszentélye lett. Nagy Lajos király az ereklye magyar földre hozatalával Remete Szent Pál oltalmába ajánlotta hazánkat, és ettől kezdve a thébai sivatag szentjét Magyarország társvédőszentjeként tartották számon. Az ereklyénél nagyon sok csodálatos gyógyulás is történt, elsősorban a gyermekek körében.

További fotók megtekinthetők a Kincstárban.

Fotó: Szentirmay Piroska.