Boldog Özséb Nap Márianosztrán

A Pálos Rendet megszervező Esztergomi Boldog Özséb ünnepéhez kapcsolódóan január 18-án került megrendezésre Márianosztrán a hagyományos Boldog Özséb Nap. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök volt. A szentmisén koncelebráltak Bíró László és Beer Miklós püspökök, valamint a pálos atyák Puskás Antal tartományfőnök atya vezetésével, továbbá atyák a Váci Egyházmegyéből és a Felvidékről. A szentbeszédet Bíró László püspök mondta. A szentmisén részt vettek a pálos rend konfráterei is, akik a szentmise végén közösen mondták el az imádságukat.
Képgalériánk.

Örömteli eseménye volt az ünnepnek, hogy annak keretében két új konfráterrel bővült a magyarországi konfráterek közössége, két olyan személlyel, akiket már évek óta lelki rokonság fűz a pálos rendhez, és mindez erőteljesen megnyilvánul a rend iránti elköteleződésükben, és a rendért végzett kiemelkedő jelentőségű és folyamatos munkájukban. A tartományfőnök felterjesztésére Arnold Chrapkowski pálos generális atya – a rendi tanácsnak az egyetértésével – rendünk konfráterei közé fogadta Bíró László püspök atyát és Török Mátét.


A konfráteri cím a pálos rend legnagyobb elismerése, az ezzel kitüntetett személyek a rend tiszteletbeli tagjai. A konfráterek a legszorosabb lelki kötelékkel kapcsolódnak a pálos rendhez, és részesei mindazon kegyelmeknek, melyeket a pálosok az évszázadok során imáikkal és engeszteléseikkel kiesdekeltek. A konfráterekről mindig megemlékezik a rend a napi közösségi imákban, ezzel is fenntartva a lelki közösséget velük, egyúttal így is kifejezve a hálát irántuk.

A konfráteri diplomák átadása mellet első alkalommal került sor a „Rend Barátja” kitüntető oklevél átadására. A Lengyelországban a pálos rendben már létező „Rend Barátja” kitüntetés magyarországi átvételével tartományi szinten is lehetővé válik azon személyek elismerése, és kitüntetése, akik különösen sokat tesznek a pálos rendért. egyúttal ez a kitüntetés lehetővé teszi, hogy ne csak a pálosokért sokat tevő férfiakat, hanem a sokat tevő nőket is elismerje a tartomány, hiszen ahogy a pálos rend tagjai, úgy a konfráterek is csak férfiak lehetnek.
A „Rend Barátja” oklevelet Sudár Annamária vehette át Puskás Antal tartományfőnök atyától.
A „Rend Barátja” elismeréssel a pálos rend kinyilvánítja azt, hogy díjazottat hivatalosan is a rendhez nagyon közel álló személynek tekinti; olyan jótevőnek, akiről a napi imákban mindig megemlékezik.

Az ünnepi szentmisét Tamás József püspök atya áldása zárta.

Márianosztra a legrégebbi ma is működő helye a pálosoknak Magyarországon; a kolostort még Nagy Lajos király alapította 1352-ben, így korban ez áll a legközelebb a rendet megszervező Boldog Özséb életének az időszakához, ezért megfelelő történelmi hátteret, de egyúttal a közelmúltban felújított Bazilikával méltó környezetet biztosít minden évben e szép ünnephez.

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559