2023. október 22-én került sor a badacsonytomaji pálos emlékhely átadására. Az emlékhelyet az egykori badacsonyi kolostor helyszínén alakították ki. Az ünnepi eseményt a helyi kálvária közelmúltban elkészült utolsó három stációjának a megáldásával együtt rendezték meg.

Az emlékhely megáldására az ünnepi menet Bedi Imre badacsonytomaji plébános és Puskás Antal pálos tartományfőnök vezetésével a badacsonyi hegy oldalában kialakított Szent István király kápolnától indult, és a három stáció megáldása után érkezett a pálos emlékhelyhez.

Puskás Antal tartományfőnök atya beszédében röviden bemutatta az árpádházi Szent Imre herceg tiszteletére szentelt, a legkorábbi alapítások közé tartozó kolostor és templom történetét, mely szerint azokról először 1263-ben történik említés egy oklevélben, amikor Széchy Pál veszprémi püspök a helyszínre látogatott. 1313-ban Gulácsi Lodomér fiai, Bálint és Fábián egy badacsonyi szőlőskertet adományoztak az ott élő pálosoknak. A kolostor a 16. századi török-magyar végvári harcok kezdete előtt elhagyatottá vált. A 19. század közepén Szeremley Miklós említi romjait, majd Ádám Iván megtalálhatta ezeket, és kisebb kutatást is végzett ekkor, két épületmaradványt tudott felmérni. A feltárás eredményeiről az Archaeológiai értesítőben be is számolt. Eszerint megtalálta a kolostor maradványait az ún. klastromkút környékén. Ez volt az első lokalizálása a rendháznak. A kolostor elméletileg nem maradandó anyagokból épült, hanem ún. borona szerkezetű, döngölt falas, fa szerkezetű szállása volt a remetéknek. A pálos rend középkori építészetét kutató Fehérváry Rudolf és Guzsik Tamás 1977-ben jártak itt, de ekkor már szinte felismerhetetlen volt a helyszín. Ezt a 20. század történései okozták, ugyanis Badacsonynak ezen részén alakították ki azt a bányát, illetve hozzá kapcsolódóan az internáló- és munkatábort, mely teljesen átalakította a hegy keleti felszínét. Az internálótábor 1949-54 között működött, de a bánya még majdnem 10 évig. Mint arra a 2019-es feltárás is rávilágított – ásatásvezető: Pátkai Ádám, Laczkó Dezső Múzeum –, a kolostor maradványai a klastromkút környezetében már nem azonosíthatóak. Így kérdéses, hogy valaha meg tudjuk-e ismerni Ádám Iván egykori leírásán túl a kolostor maradványainak részleteit.

A kolostor és templom történetének a bemutatását követően Puskás Antal tartományfőnök beszélt a pálos lelkiségről és a szerzetesi életről, valamint a pálos rend világszerte történő elterjedéséről. Az érdeklődő résztvevők kérdéseire válaszolva ismertette a pálos címer részleteit és történetét, valamint bemutatta a pálos habitust (szerzetesi ruhát).

A beszéd végén Puskás Antal tartományfőnök köszönetet mondott az emlékhely kialakításáért és az ünnepség megszervezéséért Badacsonytomaj Város Önkormányzatának, Krisztin N. László polgármesternek, Bedi Imre plébánosnak, illetve megköszönte a legutóbbi régészeti feltárást végző Pátkai Ádám régésznek, valamint az emlékhely alkotójának Bodor István szobrász-kőfaragónak, és a kivitelezést szervező és finanszírozó Badacsony és Térsége Nonprofit Zrt.-nek a munkáját. Köszönetet mondott a helyi lakosoknak is, hogy hűségesen ápolják a pálos múltjukat és a településük identitásának fontos részeként tekintenek arra.

A beszéde után Puskás Antal tartományfőnök megáldotta a pálos emlékhelyet, imádkozva azért, hogy akik a badacsonyi pálos kolostorra emlékezve az emlékhely kövei előtt megállnak, és a helyi pálos múlt előtt tisztelegnek, maguk is élő kövekként ápolják a pálos szerzetesrend örökségét, és építsék a jelenét.
Az áldást követően Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester a település nevében koszorút helyezett el az emlékhelyen.

Ezután a résztvevők átsétáltak a közelben található Szent II. János Pál pápa emlékhelyhez, ahol – a megválasztásának illetve a boldoggá avatásának évfordulójára tekintettel is – közösen imádkoztak a szent pápa közbenjárását kérve.

Az ünnepi esemény szeretetvendégséggel zárult.

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559