Boldog Özséb ünnepéhez kapcsolódóan – a hagyományokhoz híven a január 20-ához legközelebb eső szerdai napon – 2024. január 17-én ünnepi szentmisével emlékeztünk Esztergomi Boldog Özsébre, a pálos rend megszervezőjére a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya bazilikában. A nagy asszisztenciával bemutatott szentmise főcelebránsa dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt, aki együtt misézett Tamás Józseffel, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspökével, Bíró László nyugalmazott tábori püspökkel, Puskás Antal pálos tartományfőnökkel, valamint a jelenlévő pálos atyákkal és világ papokkal. Az ünnepségen jelen volt még dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök. A márianosztrai Boldog Özséb ünnep hagyományosan egyúttal a pálos konfráterek találkozója is, akik a szentmise végén közösen mondták el a konfráteri imát.

Bábel Balázs érsek úr beszédében felidézte Esztergomi Boldog Özséb alakját és a pálos rend születését, valamint megemlékezett arról, hogy a pálosok az 1786-ban II. József császár által elrendelt feloszlatásukat követően, közel 150 év kényszerű távollét után éppen 90 évvel ezelőtt, 1934-ben tértek vissza Lengyelországból Magyarországra, és kezdték meg még abban az évben a működésüket két helyszínen: Budapesten a Sziklatemplomban, és Pécsett.

A szentmisét követően a 2012-ben az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével elkészült márianosztrai állandó pálos rendtörténeti kiállítás 2023-as év végi felújítása kapcsán megrendezett átadási ünnepségen beszédet mondott Puskás Antal pálos tartományfőnök, Rózsa Dávid az OSZK főigazgatója, valamint Sudár Annamária, a Rend barátja cím tavalyi kitüntetettje, az OSZK munkatársa, a kiállítás egyik kurátora. A megújított tárlatot Bábel Balázs érsek úr áldotta meg. A megnyitó ünnepségen jelen volt Sarbak Gábor, a kiállítás másik kurátora, az ELKH-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője, pálos konfráter, valamint Török Máté a Misztrál együttes tagja, a kiállítás arculattervezője, pálos konfráter, aki Babits Mihály Zsoltár gyermekhangra című versének megzenésített változatát is előadta.

A megújított kiállítás megnyitásán elhangzó beszédében Puskás Antal tartományfőnök elmondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben a kiállítás tablói elhasználódtak, az installációk sérültek, ezért vált szükségessé a megújítás, amelynek első lépéseként a beázások miatt az épület tetőzetét kellett rendbe tenni, majd a termet kellett felújítani. A munkák keretében a kiállítás tablóit újragyártották, a fényképes tartalmakat felfrissítették, egy monitorral is gazdagodott a tárlat, valamint az egyik tárló tartalma is megújult, ahol az elmúlt években lezajlott Boldog Özséb Program kulturális projektrésze keretében megjelentetett rendi kiadványokat lehet most megtekinteni.

Puskás Antal atya ezt követően megköszönte a tető javításával kapcsolatban a Gézavár Lakópark Kft. és Váli Tibor ügyvezető munkáját, valamint a terem belső felújításával kapcsolatban a munkát elvégző Márianosztrai Fegyház és Börtön, illetve személy szerint Papp Péter ezredes úr, intézetparancsnok segítségét. Továbbá köszönetet mondott a tablók tartalomfrissítését elvégző Török Máténak és a tablók legyártatását és felszerelését végző Design Műhely Kft-nak és munkatársainak, Erdős Gézának és Varga Gábornak.

Puskás Antal atya kiemelte a rend és az OSZK évtizedes gyümölcsöző együttműködését is, amely kiállításokban, könyvek kiadásában, kódexrestaurálásban, közösen szervezett eseményekben is megnyilvánult, végül köszönetet mondott Magyarország Kormányának, mert a kiállítás megújítása a Miniszterelnökség vallásturisztikai támogatásából, Nacsa Lőrinc vallásturisztikai miniszteri biztos úr segítségével valósulhatott meg.

Az OSZK főigazgatója, Rózsa Dávid az elhangzott beszédében kiemelte: „minden intézményközi megállapodás olyan kapcsolat, amelynek alapja az egyenrangúságból születő figyelem. Jó megtapasztalni azt, hogy a Magyar Pálos Rend rég kitünteti figyelmével a nemzeti könyvtárt, elismeri munkatársai szakmaiságát”.

Sudár Annamária felidézte a 2012-ben elvégzett munka néhány emlékét és hangsúlyozta, hogy miközben kevés a papi, a szerzetesi hivatás és kevés az elköteleződésben megmaradni tudó ember, a pálos rend körül egyre növekszik azoknak a világiaknak a hálózata, akik e szerzetesrend számára az élet különböző területeiről érkezve szakértelmüket, idejüket, lehetőségeiket és kapcsolataikat adják. A pálosok pedig – lévén igazi emberhalászok – olyan közösséget hoztak létre maguk körül, amelyben természetes a kölcsönös tisztelet, az egymás határainak és tudásának elfogadása, valamint a pálos atyák, a mindenkori tartományfőnökök és a rendi vezetés bizalma, elfogadó, odaadó várakozása és segítsége.

A kiállítás megújítása Magyarország Kormányának a támogatásával, a Miniszterelnökség, illetve a kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által az EGYH-VTT-23-P-0001 azonosítószámú támogatói okirat keretében nyújtott vallásturisztikai állami támogatás segítségével valósult meg.

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559