A pálos rendet a XIII. század közepén megszervező esztergomi Boldog Özséb ünnepéhez kapcsolódóan 2024. január 21-én ünnepi szentmise volt a pécsi Lyceum templomban, melyet Puskás Antal pálos tartományfőnök mutatott be, Mátyás Mihály templomigazgató koncelebrálásával.

A szentmise a rendalapítóra történt visszaemlékezés mellett egyúttal hálaadás is volt az elmúlt öt évben megvalósított Boldog Özséb Programért. Ez a program Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójához kapcsolódott – amikor ennek az emlékére 2020-ban egy emlékévet hirdetett a pálos rend – ugyanakkor az ezzel kapcsolatos munkák már 2018-ban megkezdődtek. A Boldog Özséb Program egy olyan, állami támogatásból megvalósított program, melynek a segítségével gyakorlatilag a Magyar Pálos Rendhez tartozó összes épület felújításra került, jelentős fejlesztések történtek, és mindezek mellett számtalan kulturális projekt is megvalósult.

Az ünnepi szentmisén részt vettek azok a munkatársak is, akik a legfontosabb feladatokat végezték el a Boldog Özséb Program során, és akiknek a tartományfőnök atya a megvalósított projekteket bemutató beszéde során külön is köszönetet mondott a munkájukért.

A szentmise végén tartott beszédében Puskás Antal tartományfőnök összefoglalta a Boldog Özséb Program fontosabb eredményeit. Az épületekkel kapcsolatban kiemelte, hogy szinte az egyes helyi kolostoralapítások időszakához lehetne hasonlítani a megújulásnak azt a léptékét, ami a Boldog Özséb Program keretében az elmúlt öt esztendőben a pálos épületek és ingatlanok tekintetében történt. Külön is felsorolta az egyes pálos helyeken megvalósult beruházásokat, fejlesztéseket felújításokat.

Márianosztrán a bazilika, a plébánia és a zarándokház, valamint a kálvária felújítása készült el, és megvalósult a plébániakert teljes átalakítása is, ahol új autó- és buszparkoló helyek, valamint korszerű mellékhelyiségek is kialakításra kerültek.

Márianosztra

Petőfiszállás-Pálosszentkúton megtörtént a kolostor külső és belső felújítása, a zarándokház felújítása, átalakítása, bővítése, és berendezése, valamint megvalósult a Petőfiszállás községben található kápolnaépület felújítása is.

Pálosszentkút

Kiemelkedő része volt a pálosszentkúti beruházásoknak egy új ásványvíz palackozó üzem felépítése, melyhez az ásványvizet egy, a projekt keretében kiépített kút biztosítja. Az ásványvíz palackozó üzem működése a rend önfenntartását hivatott segíteni, az üzemelése egy külső szakmai partner segítségével az idei év első félévében fog megindulni.

Ásványvíz palackozó Pálosszentkúton

Budapesten a Boldog Özséb Program részeként a Sziklatemplom új padokat és egy új elektromos orgonát kapott, a kolostorban pedig új, korszerű hő- és hangszigetelt nyílászárókra lettek kicserélve az ajtók és ablakok; az épület belülről ki lett festve, valamint felújításra került a tető.

Sziklatemplom

Az erdélyi Hargitafürdőn a Boldog Özséb Program részeként a pálosok tulajdonába került a hargitafürdői Szent István Zarándokház, mely teljes belső átépítésen, és külső-belső felújításon esett át. A legjelentősebb része a hargitafürdői fejlesztéseknek az új kolostor felépítése volt. A Boldog Özséb Program legnagyobb beruházását jelentő, több évig tartó építkezés végeredménye egy egyedülálló, különleges kolostorépület lett, mely a legrégebbi remete kolostorok építészeti hagyományait ötvözi egy nagyon modern, de egyszerű külső és belső megjelenésben. A munkák részeként újonnan lett kialakítva az új épület környezete is, támfalakkal, úttal, járdákkal és parkolóval.

Hargitafürdő

Pécsett a Boldog Özséb Program keretében megtörtént a Pálos templom és a kolostorépület külső felújítása és a templom melletti parkoló újjáépítése. Belülről is átalakításra került a kolostor épülete és a Pálos templom közösségi terei, melynek célja egy lelki központ kialakítása volt. A lelki központ kolostorban található részeinek a megközelíthetőségét, egyúttal az akadálymentes bejutást a kolostor mögött egy újonnan felépített liftház szolgálja, ahol a látogatóknak új mellékhelyiségek is kiépültek.

Pálos Lelki Központ Kalász Gyula terme

A Lyceum templomban a Boldog Özséb Program keretében először csak kisebb munkákat tervezett a rend, hiszen ez a templom az 1997-es átvétele óta kisebb lépésekben 20 év alatt szinte teljesen felújításra került. Azonban a 2020. decemberi horvátországi földrengés e templomot is elérő hatása felülírta az eredeti elképzeléseket. A megsérült és emiatt bezárt templomban több ütemben és közel két éven át zajló munkálatok keretében került sor a teljes belső felújításra.

A pécsi Lyceum templom

Az energiatakarékosságot és a környezettudatosságot szinte valamennyi helyszínen a fűtés- és világításkorszerűsítés, valamint a pécsi, a márianosztrai, illetve a pálosszentkúti kolostorokban egy-egy napelemes rendszer telepítése szolgálja.

A Boldog Özséb Programnak a pálos ingatlanok felújítása és fejlesztése mellett a másik fontos célja az volt, hogy a társadalom széles rétegei számára bemutassa a pálosok történetét és lelkiségét kulturális tartalmakon keresztül. A program keretében összetett és sokirányú munka folyt, és mintegy két tucat projekt keretében számos eredmény született. Az eredmények hosszútávú hatása is jelentős, hiszen a megszületett könyvek, zenei felvételek és filmek maradandó nyomot hagynak a múltról és a jelenről a jövő, az utókor számára. A kulturális projektelemek közül kiemelésre kívánkozik a pálos kiállítóbusz egyedülálló kezdeményezése és megvalósítása, illetve a Magyar Nemzeti Múzeumban megvalósított nagyszabású „Pálosok” című időszaki kiállítás.

Pálosan szép az élet! - pálos rendtörténeti vándorkiállítás (2020)

A kulturális projektelemek részeként megújult a Pálos Rend arculata, új pálos honlap készült el, az idős pálos atyákkal pedig 7 életút interjú, darabonként átlag 50 perces szerkesztett portréfilm készült, Két rádiójáték-sorozat is megvalósult a Magyar Katolikus Rádióval együttműködésben Bolyós Ákos és Zembrzuski Mihály pálos atyák visszaemlékezéseiből. Megtörtént a Częstochowai kantuále (liturgikus énekeskönyv), a XVI. század vége óta a lengyelországi Czestochowában, a rend jelenlegi központjában őrzött, magyarországi eredetű kódex restaurálása és digitalizálása is, mely kódex valamelyik észak-magyarországi pálos kolostorban készült a XVI. század elején, és érdekessége, hogy akkor egy magyar nyelvű imádságot is beleírtak, ami ma egy különleges magyar nyelvemléknek számít.

Pálos kiadványok

A Boldog Özséb Program részeként 15 különböző kiadvány készült el, amelyek egy része teljesen új megjelenés, más része korábban már létező kiadvány újabb – többnyire bővített, átdolgozott – kiadása. Önálló kötetekben kiadásra került valamennyi mai is működő magyarországi pálos hely története. Ezek mellett kiállítási katalógusok és rendtörténeti tanulmánykötetek, CD-ék jelenhettek meg a támogatás segítségével, de készült kötet a gyermekek számára, valamint imakönyv a pálos lelkiségben, továbbá a középkori pálos építészet bemutató, vagy éppen a pálosoknak a nagyvilágban, a különböző kontinenseken történő jelenlétét ismertető kötet és Pálos Olvasókönyv címmel egy tematikus fejezetekre bontott szépirodalmi antológia.

Beszédét Puskás Antal tartományfőnök így fejezte be:
„A Boldog Özséb Program értünk történt. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy hogyan élünk a megújult lehetőségekkel, és hogyan vigyázunk mindezekre. Kívánom, hogy a felújított templomaink, az új, vagy megújított épületeink mindenkinek lelki otthonai legyenek, ahova szívesen látogat el, lelki feltöltődést keresve. Hasonlóan kívánom, hogy az elkészült kulturális programelemek mindenkit gazdagítsanak lelkileg, szellemileg.
Éljünk az új lehetőségekkel, és vigyázzunk is rájuk!
Boldog Özsébbel indítottuk el ezt a programot, és most az ő ünnepéhez kapcsolódóan is fejezzük azt be, közbenjárását kérve ahhoz, hogy amit létrehoztunk, az valóban jól szolgálja a közösségeinket, és a kedves híveket.”

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559