A felújított kegyhely átadása Pálosszentkúton

A petőfiszállás-pálosszentkúti kegyhely felújított templomának átadó ünnepsége március 19-én.

SZENT JÓZSEF ÜNNEPÉN, MÁRCIUS 19-ÉN VOLT A KEGYHELY FELÚJÍTOTT TEMPLOMÁNAK ÁTADÁSA.

Ünnepi szentmise keretében áldották meg a felújított pálosszentkúti templomot. A szentmisét Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta.

Az ünnepségen megjelent Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Szász János, Petőfiszállás község polgármestere.

Az ünnepségen Arnold Chrapkowski pálos generális atya képviseletében a lengyelországi Częstochowából jelen volt Marek Moga adminisztrátor atya és Bernard Kluczkowski rendi tanácsos testvér is.

A szentmise elején a vendégeket Puskás Antal tartományfőnök atya köszöntötte, megköszönve az állami támogatást, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik révén létrejöhetett a sikeres felújítás. A tartományfőnöki köszöntő után a meghívott vendégek beszédeire került sor.

Szász János polgármester köszönetét fejezte ki a felújításért és beszédében megfogalmazta, hogy „szükségünk van megtalálni az Istent, de ez csak csendben lehetséges. Zajban és nyugtalanságban lehetetlen. Isten a csend barátja és mi a templomban találjuk meg a csendet.”

Soltész Miklós államtitkár kiemelte a lengyel és magyar nemzet közötti, a lengyel és magyar pálos atyák összetartozása által is erősített évezredes barátság jelentőségét, és figyelmeztetett arra, hogy a gonosz erői a jelen háborús helyzetben e mély kapcsolat tönkretételére törekszenek. Kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a mihamarabbi békéért és azért, hogy a szerető segítségre a későbbiekben is legyen mindenkinek ereje és akarata.

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, aki a térség országgyűlési képviselője is, a templomfelújítások kapcsán hangsúlyozta, hogy egy nemzet a közösségeiben lélegzik, így a templomok közösségeiben is. Örömét fejezte ki a térségben kivitelezett templomfelújítások megvalósulásaiért. Beszédét Reményik Sándor soraival zárta:

„Kicsi fehér templomotokba
Most minden erők tömörülnek.
Kicsi fehér templom-padokba
A holtak is mellétek ülnek.
A nagyapáink, nagyanyáink,
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”

A beszédeket követően Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldotta a felújított pálosszentkúti templomot, melyet ünnepélyes szalagátvágás követett.

A szentmise végén Marek Moga pálos adminisztrátor atya mondott beszédet és köszönetet a Generális atya képviseletében, majd Balla Barnabás házfőnök-plébános atya köszönte meg az állam hathatós segítségét, és minden kivitelezőnek a hozzájárulását, munkáját.

A szentmisét követően a kegytemplom mellett Bábel Balázs érsek megáldotta az egy évvel ezelőtt elhunyt Temesvári Károly Benedek pálos atya sírjának újonnan elkészült síremlékét is.

A petőfiszállás-pálosszentkúti kegyhely templomának felújítása, – mely egyben Petőfiszállás plébánia temploma is – a Magyar Kormány támogatásával, az EEÖR-KP-1-2021/1-001248 és a EGYH-EOR-22-P-0031 számú támogatói okiratok alapján nyújtott támogatások segítségével valósult meg.

Fotó: Szentirmay Piroska

vissza az eseményekhez

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559