Lelki adoptálás Bíró László püspök atyával

A LELKI ADOPTÁLÁSBAN IMÁDKOZUNK AZOKÉRT, AKIK SZORONGATVA ÉRZIK MAGUKAT A VÁRATLANUL MEGJELENŐ ÉLETTEL VALÓ TALÁLKOZÁSBAN.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából, március 25-én 18 órakor a pécsi Pálos templomban különleges ünnepi szentmisére került sor. Az ünnepi misét, melynek keretében lehetőség nyílt lelki adoptálást vállalni, Bíró László püspök atya celebrálta.

A szentmise elején Bíró püspök atya felidézte a vad szőlőalanyokba oltott szőlőoltványok hasonlóságát hozzánk, és ahhoz a Jézus Krisztushoz, akit Mária igenje oltott belénk. A szentbeszédében püspök atya kifejtette az ünnep sokrétű misztériumát néhány kiemelt pontban. Elsőként azt hangsúlyozta, hogy ez az ünnep közvetíti felénk azt az istenképet, aki gyengéden fordul oda az emberhez. Másodsorban emlékeztetett minket, hogy ma két szabadon kimondott igent hallhattunk. Isten vállalja a mi bűneinket a világba lépésével és kereszthalálával, Mária pedig a reális kockázatok ellenére is igent mond. Az Úr vele van, így meri elvállalni Isten akaratát.

A lelki adoptálásban – tette hozzá püspök atya – imádkozunk azokért, akik félnek a gyermekvállalás előtt, szorongatva érzik magukat a váratlanul megjelenő élettel való találkozásban. A Szűzanyától kimondott igen összecseng a teremtés és újjáteremtés igenjével. Ezeknek az igeneknek a megerősítésével mi is lehetőséget kapunk, visszatérhetünk a teremtő Istenhez.
A harmadik titokként, a Megváltó megjelenésével a történelem új kezdetét, ennek az ünnepnek a súlyosságát, mélységét mutatta be Bíró László püspök atya.

Március 25-én Ferenc pápa kérte, hogy egyesüljünk a háborús országoknak és az egész világnak a Béke Királynőjének való felajánlásában, és imádkozzunk közösen, hogy a háború elcsitulhasson. Ahogy püspök atya kifejezte, ha megszületik bennünk a mi egyetlen közös anyánk – és ezáltal a testvériség – tudata, az már a béke jele lehet.

A szentbeszéd után a lelki adoptálást vállalók – az oltár előtt állva, égő gyertyával a kezükben – közösen ígéretet tettek egy számukra ismeretlen élet lelki adoptálásra. A lelki adoptálás kilenc hónapon át tartó imádság egy olyan – csak Isten által ismert – megfogant gyermekért, akinek az életét abortusz fenyegeti. Imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében.

Az ünnep végén Ferenc pápa felhívásához csatlakozott a közösség azzal az imádsággal, melyben a pápa különösen Oroszországot és Ukrajnát Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel.

Fotó: Varga László

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559