Képgaléria

Az Emlékhely alkotói ismertetése
Az emlékhely létrehozásával lehetőséget biztosítunk mindenkinek, aki méltó módon szeretne emlékezni elhunyt motoros felebarátjára. Ezzel az élőket szeretnénk inspirálni az Istenkeresésre. Hisszük, hogy az emlékhelyre zarándokolókat megérintheti a Szentlélek, a hely szelleme, és ezáltal közelebb kerülhetnek az üdvösséghez. Istenkereső motoros barátaink számára az évi rendes motoros búcsú alkalmával közös megemlékezést tartunk, ahol a szentmisét az emléktáblákon szereplő meghalt testvéreinkért ajánljuk fel.

Virágot, gyertyát szabad elhelyezni, de egyéb emléktárgyakat kérjük ne helyezzenek el, azok eltávolításra kerülnek!

A kialakítás
Az emlékmű többféle művészi megoldást harmonikusan alkalmaz (fény és hanghatás, kép, dombormű, tájépítészeti kialakítás…). Megjeleníti a motorozással együtt járó szabadság és közösség érzését és egyben azt a gondolatot, hogy mindannyian Isten felé motorozunk itt a földi életünkben.

Az első rész
A mi utunk (horizontális dimenzió)

Az emlékmű homlokzata előtt, a talajon, abból diszkréten kiemelkedve, de a homlokzatot nem eltakarva helyezkedik el. A telek középpontja felől, a faltól 9 m-re először csak néhány különböző méretű, színű és anyagú lapos terméskő és körülöttük a helyi homokos talaj észlelhető, ami porból való születésünkre utal. A képhez közeledve ezek a különböző anyagból való és mérettel rendelkező darabok összesűrűsödnek és egy irányba rendeződnek, utat formáznak. Az út a kezdeti rendezetlenségből egyre rendezettebb és nemesebb anyagú. Ez jelképezi, hogy különböző időben és helyen születtünk, különféle talentumokat kaptunk Istentől és életutunk során fejlődünk, bölcsebbek leszünk, Isten felé törekszünk. Születésünkkel nemcsak életet, de küldetést is kaptunk. Az üzenet szövegesen is megjelenik az útból kissé kiemelkedő, felezővonalat formázó fehér márvány csíkokon.

“Mit sem aggódom, nem féltem életem, csak, hogy végigfussam a pályám, s a feladatom teljesítsem, melyet Jézus bízott rám.”

Az utunk azonban nem sima. Sokszor kátyús, változik az út anyaga, minősége. Életünk során sok örömöt és bánatot is megélünk, mindig változik az életállapotunk. Az úton haladva elérünk a MotorkerékPálos címerhez, ami rozsdamentes lemezbe van gravírozva. Itt már az út anyaga is rozsdamentes acél. Ez két üzenetet hordoz: Utunk során közösségbe kerültünk egymással a motorozás által és Istennel a Pálos rendhez való kapcsolódás által. Ez két elköteleződés, ami egymásba kapcsolódik. A címertől az út már egyre letisztultabb, simább. Enyhén kiemelkedik a talajszintből a Mária kép irányába. Oldalról nézve egy klasszikus motor tankjának az ívét követi. A végén már sima, fényes, a legvége arany színben csillog. Az út a faltól 120 cm-re megszakad, lágyan lefelé ível, nem látjuk a végét. Halálunk különbözőképpen következik be, de nincs más út. Az út vége és az épülethomlokzat közötti szakasz sejtelmesen ismeretlen, sötét színű zúzott kővel van borítva. Ezzel az út elválasztódik a faltól, a kettő között nincs átjárás. Az átjárhatatlanság ellenére mégis jelen van a műben az élő közösség misztériuma Istennel és a megholtakkal.

A második rész
Az égi motorosok fala (vertikális dimenzió)

Az emlékmű homlokzatán a Szűzanya képpel ékesített homlokzat látható, ahol az ikonkép két oldalán lévő falfelületre az elhunytak emléktáblái kerülnek az idő múlásával egyre növekvő számban. Ez szimbolizálja, hogy az elhunyt testvéreink Krisztus örök országútjain motoroznak már. A falfelület alsó vonalában aranyszínű lemezen az alábbi szöveg olvasható:

“Megjöttem, itthon vagyok, nevetnek rám a csillagok. Jézus fénye rám ragyog, várnak a szentek és az angyalok”

A figyelmes szemlélő felülnézetből egy őrangyalt vél felfedezni, ami a motorosok egész életútját átöleli, óvja és vezeti a végtelen felé.

További információk: https://www.motorkerekpalosok.hu/emlekhely/

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559