A Vásárhelyi Forgatag nevű rendezvénysorozat részeként, augusztus 28-án du. 4 órakor megnyitották a Budapestről érkezett pálos rendtörténeti kiállítást a marosvásárhelyi vármúzeumban.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a pálos rend által közösen létrehozott kiállítás első erdélyi vándorhelyszíne Marosvásárhely, ahol év végéig látogatható. A pálos rend 750 éves történelmén végigkísérő tárlatot 2023 február elejétől Székelyudvarhelyen is bemutatják majd. A kiállítás kurátorai Pető Zsuzsa (Magyar Nemzeti Múzeum) és Bencze Ünige (Maros Megyei Múzeum) régészek.

A református vártemplom gótikus termébe tervezett megnyitót a nagyszámú érdeklődő miatt a templomban tartották. Ötvös Koppány múzeumigazgató üdvözölte a vendégeket, és röviden ismertette a kiállítás célját és létrejöttét, majd Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke mondott köszöntőt. A megnyitón közreműködött Petrás Mária Prima Primissima díjas csángó népdalénekes.

A beszédek sorát Puskás Antal pálos tartományfőnök folytatta, aki szerint ez a tárlat egyben tanúságtétel is, mert rávilágít arra, hogy milyen a szerzetesség: „Az igazsággal hoz minket kapcsolatba, az igazság pedig szabaddá tesz.”

Kifejtette, hogy „a szomorú öntudatú nemzetnek tragikus vége van”, ezért kell „az igazságnak átmennie a köztudatba”. Az emlékezés fontosságát párhuzamba állította Izrael népének a Vörös-tengeren való átkelésével, amelyre minden húsvét alkalmával emlékezniük kellett a zsidóknak azért, hogy tudják, honnan jöttek és hová tartanak.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédében felidézte, reformátusként élete egyik legfontosabb spirituális élményét Częstochowában élte meg, ahová katolikus feleségével együtt zarándokolt. Lázongóan kereső lelke a pálos monostortemplomban az Istennel való találkozásban részesült, és ennek hatására mind a négy lányukat katolikusnak keresztelték. Kötelességének érzi, hogy a határon túliaknak segítséget nyújtson abban, hogy emelkedett lélekkel távozhassanak a kiállításról, és bízik abban, hogy a román közönség is megérez valamit abból a magyar büszkeségből, amit az egyedüli magyar alapítású férfi szerzetesrend iránt érzünk, és hogy lelkileg ők is gazdagodni tudnak a tárlat révén. Az ünnepi megnyitót egy Petrás Mária által elénekelt „sziszegő” imádság zárta. Ezt követően a hallgatóság átvonult a szomszédos múzeumépületbe.

A nemcsak tartalmával gyönyörködtető, de állományvédelmi eszközökkel (klímastabilizáló berendezéssel ellátott tárlókkal) is színvonalasan, igényesen felszerelt pálos kiállítás az épület emeletének teljes felületét tölti ki. A kiállítás egy Remete Szent Pál legendáját felidéző barlanginstallációval kezdődik, majd több helyiségen keresztül végigköveti a rend kibontakozását, a hét és fél évszázadon keresztül zajlott alakulását, betekintést nyújtva a kolostori életbe, a szerzetesek lelkipásztorkodásába, gazdasági és kulturális tevékenységébe.

A Boldog Özséb által a tatárjárás után nem sokkal alapított rend középkori kolostorait főként régészeti kincsekből ismerhetjük meg a tárlaton.

Forrás és bővebb képes beszámoló a kiállítás anyagáról: Romkat.ro

A Maros Megyei Múzeum oldalán a kiállításról:

http://muzeulmures.ro/exhibition/palosok/

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559