A Pálos települések XI. országos találkozójának 2023. június 9-11. között a Zala vármegyei Zalacsány adott otthont, melyen 26 pálos település 160 képviselője vett részt. A mostani pálos találkozó nagy jelentőségű esemény volt Zalacsány minden lakója számára.

A történelmi kutatások Zalacsány első írásos emlékét 1019-ben Chan néven találták meg, amikor Szent István király a piac vámját a Zalavári apátságnak adta. A község Zalacsány néven 1701-től szerepel a levéltárakban. Az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű és máig létező szerzetesrend, a Pálos Rend egyik kolostorának adott otthont ez a kis település.

A kolostort Kanizsai Miklós tárnokmester Zala, Vas, Sopron Vármegye főispánja alapította 1390 körül, a mai Zalacsány külterületéhez tartozó Örvényeshegyen. A török kor másfél évszázada alatt a kolostorok egy része – így az örvényesi kolostor is – a végvári rendszer tagjai lettek, azt katonai létesítményű várrá alakították. Az 1560-as évekre a török által elfoglalt területen a pálos kolostorokban megszűnt az élet, így az örvényesire is ez a sors várt. Örvényeshegy a II. világháború után közigazgatásilag Ligetfalvához tartozott, 1992-ben került át Zalacsányhoz. A kistelepülések elnéptelenedési hulláma Örvényeshegyet sem kímélte. A negatív jelenséget tovább fokozta az infrastrukturális beruházások elmaradása. Az 1992-ben megépült aszfaltos út könnyen és gyorsan elérhetővé tette ezt a településrészt. Az elvándorolt családok ugyan nem tértek Örvényeshegyre vissza, de egyre többen fedezték fel a táj szépségét. A szemközti domboldalon húzódó erdők varázsa, a völgyben csörgedező patak, a táj nyugalma, csendje, friss levegője egyre több idelátogatót ragadott meg. Vállalkozások, csendre, békére vágyók telepedtek le, egy kis emberi életet varázsolva a természet ölelésébe.

Az egykori pálos kolostor egy új turisztikai célpontot jelenthet az egyre növekvő Zalacsányi idegenforgalom számára. A hely régészeti kutatásai 2017-ben, régészeti feltárása 2021. nyarán kezdődött el. A feltárási munkák a következő években is folytatódnak. Az egykori kolostor közelében működő Pálos Resort vendégház – amellett, hogy szálláshelyként igényes vendéglátását nyújt az odaérkezőknek, és jelentős fesztiváloknak is otthont ad – jelentős mértékben hozzájárul az örvényeshegyi pálos emlékek ápolásához.

A pálos települések találkozója június 9-én, pénteken a megnyitóval és a köszöntésekkel kezdődött, majd kirándulás következett Zalamerenyére a Szabadics-birtokon levő, ma is működő Pálos Malomhoz, a találkozó központi témájának a jegyében, mely az volt, hogy hogyan lehet a pálos örökséget a napjainkban jól és fenntarthatóan bemutatni, és amire a Pálos Malom nagyon jó például szolgál.

A zalamerenyei kirándulás után a Pálos Resort szabadtéri közösségi helyszínein a Pálos települések találkozójával egyidejűleg zajló Örvényesvölgy Fesztivált Puskás Antal tartományfőnök atya nyitotta meg, ezt követően a napot népzenei program zárta.

A találkozó központi napja június 10-e szombat volt. E napon a vendégek délelőtt megtekintették Zalacsány község nevezetességeit, majd az Örvényesi kolostorrom szomszédságában, a Pálos Resort színpadán szabadtéri szentmisét celebrált Puskás Antal tartományfőnök atya, számos pap koncelebrálásával. A szentmisén Maczkó Mária Emerton-, Príma és Magyar Örökség-díjas énekművész, érdemes művész működött közre.

A szentmisét követően Nagy Lászlóné zalacsányi polgármester mondott ünnepi beszédet, majd felkötötte a település emlékszalagját a pálos vándorzászlóra, melyet ezt követően Puskás Antal tartományfőnök atya a következő találkozót rendező település, Gönc város polgármesterének, Vinter Istvánnak adott át.

A zászlóátadás után a résztvevők elzarándokoltak a közeli pálos emlékhelyhez, ahol a Göcseji Múzeum munkatársai az örvényeshegyi pálos kolostor ásatását mutatták be régészeti vezetéssel. A leletekből a helyszínen kialakított kis kőtárat és a kültéri kiállítóhelyet Puskás Antal atya áldotta meg.

A szentmisét követő ebéd végén a résztvevő települések emléklapot vehettek át Nagy Lászlóné polgármestertől és Puskás Antal tartományfőnök atyától, majd a pálos települések tapasztalatcseréje programon a lelki feltöltődés mellett a település vezetők a „pálos múltból pálos jelen” témakörben cseréltek eszmét, így arról, hogy hogyan lehet az egykori pálos értékeket fenntarthatóan és érdekesen bemutathatóvá tenni a jelenben. A program keretében előadást tartott dr. Badacsonyi Tamás a zalacsány örményeshegyi Pálos Resort tulajdonosa, bemutatva a szálláshelyet és a programjait, valamint mindezek pálos kapcsolódását, majd Mórocz Viktor balatonszemesi alpolgármester a Balatonszemesi pálos múlt és jövő témájában, ezt követően Havasi Bálint a zalaegerszegi Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese a pálosok és egy megyei múzeum kapcsolódási pontjai, illetve a közösségi régészet témakörében, ezután Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester a pálos településeken előállított termékek bekapcsolódási lehetőségeiről beszélt a Pálos termékek körébe, ezt követte Gadácsi Péter, a pilis pálos utak és a Pálos70 gyalogoszarándoklat felelőse a Pilisi Pálos Utak témájában, majd Reinitz Gábor a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója „A pálosok és a pilisi Pálos utak egy állami erdőgazdaság szemével” címmel, végül Marius Tabulski krakkói pálos házfőnök és szemináriumi rektor atya, a Pálos Utak Alapítvány elnöke a „Pálos Rend kulturális örökségének útja” koncepciójának az ismertetésével.

A tapasztalatcsere utáni vacsorát követően a résztvevők az Örvényesvölgy Fesztiválon a Csík Zenekar koncertjén vettek részt. Vasárnap délelőtt a zalacsányi Szeplőtelen Fogantatás templomban Puskás Antal tartományfőnök atya vezetésével lelki program, majd szentmise következett. A programot az ebéd után Nagy Lászlóné polgármester és Puskás Antal tartományfőnök atya gondolatai zárták.

A pálos gyökerek meghatározók és köteleznek is. Ezek a gyökerek visszanyúlnak a Pilis rengetegébe, a Mecsek varázslatos hangulatú erdeibe, és az ország számtalan csodálatos természeti környezettel megáldott helyére. A pálos gyökerek és a pálosok körül kialakult települési közösség az, ami összekovácsolja és megerősíti a találkozók résztvevőit. A pálos települések vezetőit a történelmi örökségük okán motiválja a pálos rendhez tartozás vágya, de az egymással való kapcsolatok mélyítése is, ezért jó, hogy minden évben egyszer a pálos települések képviselői találkozhatnak.

Nagy Lászlóné, Zalacsány község polgármestere

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559