Pálos települések X. találkozója

A találkozón 19 pálos település képviseltette magát összesen száz főt megahaladó résztvevői létszámban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Martonyi község volt a házigazdája a jubileumi, tízedik pálos települési találkozónak.

Martonyi település pálos kötődése a XIV. század közepéig, az egykor itt működő pálos kolostor alapításáig nyúlik vissza. E pálos kolostor ma látható romjai az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori építészeti emléke az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek. A kolostort 1341-ben a Martonyi nemesek, (Tekes fiai) alapították, és az 1347-ben épült fel, gótikus stílusban. 1399-ben Szalonnai István és fiai birtokolták. A Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel. A kolostor az 1550-es évek környékén vált lakhatatlanná, a törökdúlás idején.
1997 végén a Magyar Állam tulajdonába és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe került a műemlék. A templom belsejében két 140 éves bükkfa állt, viszont a még viszonylag jó állapotban lévő oromfalak védelme érdekében kivágásukra került sor. 1998-ban megkezdődött a templomhajó és a szentély nagyobb részének, valamint az épület külső oldalának feltárása. Az ásatások során számos faragott kőmaradvány került felszínre, melyek egy része a későbbi rekonstrukciók során visszakerült a megerősített falba. Mára már eltávolították a templomhajóban felgyülemlett földhordalékot, lehatárolták a padlószintet és tetőt emeltek az épület hajószerkezete felé.

A pálos települések találkozója május 27-én a megnyitóval és a köszöntésekkel kezdődött, majd a helyiek kedves vezetésével a résztvevők a települést tekintették meg egy séta keretében. A napot borkóstolás és vacsora zárta.

A találkozó központi napja május 28-a, szombat volt, amikor Puskás Antal tartományfőnök atya ünnepi szentmisét mutatott be – a környékbeli plébánosok koncelebrálásával – a martonyi pálos kolostor romjainál a települések delegációnak. Felemelő élmény volt mindenki számára, hogy az ősi, megimádkozott falak között újra pálos szerzetes mutat be szentmisét, ami mintegy az időn és téren átívelve összekötötte a múltat a jelennel, illetve a pálos helyeket egymással. A szentmisét követően Vécsei István martonyi polgármester mondott ünnepi beszédet, majd felkötötte a település szalagját a pálos vándorzászlóra, melyet ezt követően Puskás Antal tartományfőnök atya a következő találkozót rendező település, Zalacsány polgármesterasszonyának, Nagy Lászlónénak adott át.

A szentmisét követő ebéd végén a résztvevő települések emléklapot vehettek át Vécsei István polgármestertől és Puskás Antal tartományfőnök atyától, majd kulturális program következett, melynek keretében fellépett az edelényi férfikórus, utána pedig irodalmi-zenés műsort adott elő Kautzky Armand Jászai Mari-díjas, érdemes művész, valamint Udvarhelyi Boglárka és Kiss Tivadar operaénekesek. A délutáni program keretében Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője vetítéssel gazdagított előadást tartott a martonyi kolostorrom rendbetételéről, mely neki személyes szívügye, és amely munkában ő maga is oroszlánrészt vállalt.

A találkozó május 29-én vasárnap ünnepi szentmisével zárult martonyi templomában, melynek végén Puskás Antal tartományfőnök atya köszönte meg a Magyar Pálos Rend nevében Martonyi községnek és Vécsei István polgármesternek a nagyon jól sikerült találkozó megszervezését és lebonyolítását.

A találkozón 19 pálos település képviseltette magát összesen száz főt megahaladó résztvevői létszámban.

A háromnapos rendezvény egész ideje alatt a martonyi tájház épületének kiállító termeiben megtekinthető volt a szövés története című kiállítás, a martonyi pálos kolostorról készült régi fotók, valamint a „Pálosok a nagyvilágban” című utazó kiállítás, ahol áttekintést kaphattak az érdeklődők arról, hogy milyen sok helyen van jelen a világban, az egyetlen, magyar alapítású, jelenleg is működő férfi szerzetesrend.

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559