Varázslatos környezetben, megújult útvonalakkal várta 2023. október második hétvégéjén a Pálos70 program a túrázni, sportolni, mozogni vágyókat.
A zarándoklat ezúttal új útvonalon, Csobánkáról indulva a Felvidék dűlői között vezetett 3 napon át Márianosztrára, amely a sok kihívás, és meglepetés mellett igazi kinccsé szelídítette a nehézségeket. Ezt igazolja, hogy idén az eddigi legtöbb zarándok indult útnak.
A programot a hagyományos teljesítménytúra útvonalak egészítették ki, picit itt is csavarva a megszokottakon: Pilisszentlászló, Visegrád, majd Toronyalja pálos helyeinek érintésével lehetett eljutni a célba. E legnagyobb kihívást jelentő valamivel több, mint hetven kilométert majdnem rekordszámú résztvevő teljesítette.

2023 a tizenharmadik Pálos 70 program szervezésében meghozta a már korábbi években sejtett megújulást. Ennek részeként többek között új útvonalak lettek kijelölve, tekintettel arra, hogy a korábbi hagyományos útvonal biztosításának egyik kulcsszereplője, a Dunai átkelésnek helyet adó Basaharc-Szob között járó komp sajnos nem üzemel. Emiatt az eddigi útvonalakat, és a hozzájuk kapcsolódó valamennyi infrastruktúrát át kellett alakítani. Ebbe a sok éves tapasztalat és ima erőt adott, és megálmodtuk az időközben átadott Pilisi Pálos Tematikus utak, valamint korábbi beszélgetéseinkben már vázolt lehetőségek mentén a 2023-as útvonalakat azzal, hogy 2024-ben az ezeken gyűjtött tapasztalatokat felhasználjuk, és ha szükséges, akkor majd változtatunk.

Ennek tükrében a zarándoklatnak idén Csobánka, az Élet Háza adott kiindulópontot. A zarándokok felfedezhették a pálos örökség forráspontjait Esztergomig, érintve a megszokott pontokat (pl. Pilisszentlélek, Kesztölc-Klastrompuszta), majd a Duna felett, hídon átkelve erősítették a Felvidéken a magyarság összetartó erejét.
Megható élmény volt látni, ahogy az emberek büszkén, vagy éppen könnyekbe burkolózva kísérték szemükkel a keresztalja alatt vonuló, pálos szerzetesek által vezetett csoportot.
A zarándokok testi táplálékát Pilisszentlélek és Helemba község lakói varázsolták a résztvevők elé, amelyért hálával tartozunk, és köszönjük.
Szobra érve csodálatos áhítatot élt át a csoport az ott szolgálók által adott zenés szentségimádás alatt, majd másnap Márianosztrán a búcsúi szentmise zárta keretbe a nagyszerű három napot, az idei Pálos70 zarándoklatban.

A zarándoklat mellett a megszokott túrák, kirándulások is megszerveződtek. A teljesítménytúrák esetében a kiindulópontok nem változtak, azonban a Dunán való átkelést ezúttal Visegrád biztosította, így a megszokott útvonal helyett új útvonalon, más pálos emlékhelyek mellett vezetett el a túrázók útja, felfedezve Pilisszentlászló, Visegrád, Toronyalja értékeit, kincseit.
A kisgyermekes családok a megszokott útvonalon Normafa és Budaszentlőrinc között zarándokoltak több mint százan.


A túrákon közel 600-an vettek részt, amely növekedést mutatott csakúgy, mint a három napos zarándoklat 170 fős csapata. Megható volt látni a folyamatosan célba érkezők mosolyát, elégedettségét. Látszott rajtuk. hogy gazdagodtak egy csodálatos belső érzéssel, és örültek, hogy részt vettek a programunkban.
Az útvonalak változtatásai és az ezzel kapcsolatos feladatok mellett a Pálos70 idei fontos kihívása volt még hangsúlyosabban meghívni a zarándokokat, és megszólítani őket, hogy járjanak minél tudatosabban, minél elmélyültebben az úton. Ezt nem könnyű a mai rohanó világunkban megtenni. E célt segítendő nekünk, szervezőknek a feladatunk minden évben egy olyan hívó szót, egy olyan élménynek az ígéretét adni, amely képes megfelelően megszólítani az embereket, családokat.

Isten lelke ott munkálkodik, ahol akar. Ő teljesen szabad, a kezét nem lehet megkötni, nem lehet határok közé szorítani. Ez valami módon mindig tapasztalható. Néha erőteljesen berobban Isten szeretetének, jelenlétének, vagy épp feddésének, figyelmeztetésének megtapasztalása, megérzése pl. az igéjén keresztül. Máskor ez alig-alig észrevehető; vagy gyakran ezt csak utólag tapasztaljuk meg, amikor már valami változás állt be bennünk, és nincs magyarázat rá, hogy miért is…
Istennél nincsenek sémák. Ő mindig eredeti. Meglep bennünket, új és váratlan módon adja nekünk a kegyelmet, önmagát. Ezért fontos részünkről a nyitottság, hogy az érkező Szentlelket felismerjük és be tudjuk fogadni. Erre hívott minden résztvevőt, és segítő önkéntest az idei Pálos70.
Így ért, és érik össze mindez, hiszen a Lélek ott fúj, ahol akar, imánk ereje segít, a pálos csoda folytatódik. Nagyszerű és erőt adó a folytatásra is, hogy minden résztvevőtől – legyen az zarándok, futó, teljesítménytúrázó, kiránduló, sétáló –, aki velünk volt a programban egyöntetű pozitív visszajelzést kaptunk.

Köszönet, és hála mindezzel kapcsolatban a velünk dolgozó 100 önkéntes alázatos munkájáért, a szervezőtársak és a pálosok végtelen türelméért, lelkesedéséért, Magyarország Kormánya, a Dr. Szeifert Pilisszentléleki Modell Alapítvány, illetve az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Pasztorális Iroda anyagi támogatásáért, és mindenki együttlétéért, aki testben, vagy lélekben ott volt a programon, és végén velünk ünnepelte Magyarok Nagyasszonya ünnepét.
Ezen közös öröm mellett már most szeretettel hívunk, és várunk mindenkit a XIV. Pálos 70-re, 2024-ben.
(Gadácsi Péter)

A 2023. évi Pálos70 program az EKCP-KP-1-2023/2-000048 Támogatói Okirat keretén belül Magyarország Kormányának a támogatásával valósult meg. Köszönjük a segítséget!

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559