Remete Szent Pál emléknapja fontos esemény a tíz éve Székelyföldre visszatelepült fehér barátok életében. Január 15-én Tamás József nyugalmazott püspök, pálos konfráter mutatott be szentmisét a hargitafürdői Szent István-kápolnában, Isten áldását kérve a pálos szerzetesek életére. A főcelebráns új hivatásokért és a különleges áldást igénylő kisgyermekekért hívta imára a papokat és a híveket.
A magányt is értékké lehet tenni – hangsúlyozta szentbeszédében Balla Barnabás pálos szerzetes, az egyiptomi remeteséget vállaló Szent Pál tevékenységét méltatva.

Az egyetlen magyar férfiszerzetesrendet alapító Boldog Özséb is Remete Szent Pált választotta égi pártfogónak. Így vált hagyománnyá az is, hogy a pálos rend névadójának ünnepén a fehér barátok minden évben megújítják szerzetesi fogadalmukat.

Ehhez az ünnephez kötődik a kisgyermekek megáldásának szokása is, melynek történetéről Bátor Botond pálos szerzetes, a hargitafürdői kolostor elöljárója beszélt a január 15-én Hargitafürdőn tartott ünnepi eseményen.

„A gyermek Jézus szeretetben, bölcsességben, Isten és emberek előtti kedvességben nevelkedett. Felnőttként pedig szeretettel fogadta a gyermekeket, megáldotta őket, beszélt a méltóságukról, és példaként állította őket azok elé, akik igazán keresik az Isten országát” – fogalmazott a pálos szerzetes.

A gyermekeknek igazi fejlődésükhöz szükségük van a felnőttek támogatására. Remete Szent Pál közbenjárásával kérjük rájuk Isten áldását, hogy gondoskodó védelemmel vehessük őket körül. A gyermekek példájára őrizzük meg magunkban a bizalmat, egyszerűséget és a szív alázatát – hangzott el az alkalomra írt könyörgésben.

Ezt követően a pálos szerzetesek egyenként megáldották a kisgyermekeket.

A liturgiába a Mária Rádió élő adását hallgatva is bekapcsolódhattak a hívek.

A szentmisét különleges püspöki áldás zárta: Tamás József nyugalmazott püspök Remete Szent Pál ereklyéjével adta áldását a liturgia résztvevőire.

A hargitafürdői kolostort hivatalosan tíz éve alapították a több száz év után Erdélybe visszatelepült pálos szerzetesek. Az elsőként oda költöző Balla Barnabás atya és Imre testvér, majd Bátor Botond atya plébániai feladatokat is ellát a Csíkszeredához tartozó településrészen; mindannyian rendszeresen bekapcsolódnak a térség eseményeibe.

Felépült és 2023-ban felszentelték az új pálos kolostort, ahol lelkigyakorlatra érkező híveket is fogadhatnak.

Forrás: Romkat.ro/Csúcs Mária

Fotó: Csúcs Mária, Csúcs Péter

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559