Pilisi Pálos Tematikus Út átadó ünnepsége

Pálos út néven, újabb zarándokturisztikai fejlesztés nyomán, szeptember 18-ától több útvonalon járhatjuk a természetet Budától a Dunakanyarig, és vehetünk részt lelki utazáson is, ahogy a projekt mottója sugallja: „A természetben a Természetfelettivel”.

2022. szeptember 18-án Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára adta át a pilisi pálos utakat a klastrompusztai pálos templom és kolostor romjainál, Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök mutatta be a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét.

A pálos remeték olyan kapoccsá váltak, akik életükkel, példamutatásukkal évszázadokon át, egészen napjainkig felhívják a figyelmünket arra, hogy nem feledkezhetünk meg a mindannyiunk életét meghatározó rendező elvről, a teremtett világ és a teremtő közötti kapcsolatról – emelte ki ünnepélyes átadó beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.


Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult fejlesztés egyesíti magában a természeti, a kulturális és a vallási értékek bemutatásának szempontjait. Az útvonal egyszerre kínál lehetőséget a sportos kikapcsolódásra, a lelki elmélyülésre és a kulturális ismeretszerzésre. Sokan látogatják napjainkban is a főváros környéki erdőket, hiszen a Pilisi Parkerdő évente több mint 30 millió látogatói alkalmat regisztrál, de a pálos útvonal új szemszögből mutatja be ezt a tájat.

A 2019 őszén megálmodott Pilisi Pálos Tematikus Út projekt az Agrárminisztérium 14 millió forintos támogatásával valósult meg, a fentiek szerint több útvonalból álló hálózatot képezve. Járhatunk egy-egy utat önmagában, a szakaszokat összekötve, vagy épp egy-egy rövidebb szakaszon, tetszőlegesen. Az üdvözlőtáblákon, valamint a nagyobb csomópontokban, illetve a pálos örökséget reprezentáló helyszíneken kihelyezett oszlopok minden lényeges tudnivalóval ellátják az úton lévőket.
A Magyar Pálos Rend által megvalósított út- és jelzéshálózat kialakításában részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.


A XIII. század közepén a Pilisben megszervezett, és a mai napig is működő egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Magyar Pálos Rend a „Pálos tematikus utak” című projekt keretében a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolásával, a pálos kultúrtörténeti helyek érintésével tematikus gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között, amely állomások mentén köti össze a pálosok élő, és történelmi helyszíneit.


A pálos utak az év bármely időszakában, rövidebb-hosszabb gyalogúton haladva hívnak mindenkit becsatlakozásra, a széles célközönség számára újszerű ismeretszerzési, és elmélyülési lehetőséget kínálva, természeti, történelmi, hitéleti tartalommal.

A jövőt tekintve országosra tervezett pálos utak hálózatának e projekt keretében megvalósított első három útvonala Budapesten és környékén került kialakításra: Budapesten a Források útja (Budapest, pálos Sziklatemplom – Szépjuhászné, budaszentlőrinci pálos emlékhely, 14km), a Pilis-hegységben a Remeték útja (Pilisszentkereszt – Klastrompuszta – Pilisszentlélek – Két-bükkfa-nyereg – Pilisszentkereszt, 24km), illetve a Visegrádi-hegységben a Szeretet útja (Visegrád – Pilisszentlászló – Spartacus ösvény – Visegrád, 27km), ahol 2-4 kilométereként egy-egy lelki impulzussal találkozhat a vándor. Az állomások kőoszlopain elhelyezett QR kódok, valamint információs táblák segítségével lehet elmélyedni, és kapcsolódni a mindennapokat körülvevő lelki gondolatokhoz. Pálos szellemiségben, virtuális lelki vezetőket is kapva a palosut.hu weboldalon keresztül, vagy akár offline mobilalkalmazással állomásról állomásra járhatjuk az egyedi jelzésekkel ellátott kijelölt útvonalakat. Az elmélkedések, térképek olvasható formában is letölthetőek, illetve az útvonalakhoz kapcsolódó vezetőfüzet is beszerezhető.


Az útvonalhálózat tervezésekor szempont volt a nem vallásos kirándulók megszólítása is, illetve a látványos tájakon futó gyalogos ösvényeken, változatos szakaszhosszok mentén alternatív be- és kilépési pontok biztosítása, figyelembe véve a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket.


Bővebb információ: www. palosut.hu

Képek: Török Máté

Forrás: Agrárminisztérium

Pécs

7625 Pécs, Hunyadi út 70.
email: hivatal@palosrend.hu
telefon: +36 72 515 425

Budapest

1114 Budapest, Szent Gellért tér 1.
postacím: 1518 Budapest, Pf. 12.
mobil: +36 20 240 5763

Márianosztra
               

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.
telefon: +36 27 370 771
mobil: +36 20 823 3864

Petőfiszállás - Pálosszentkút

6113 Petőfiszállás-Pálosszentkút, Tanya 473
mobil: +36 20 775 2555

Hargitafürdő

Hargitafürdő - 530002 - Harghita Bai, nr. 130. jud. Harghita, Romania
telefon: +40 742 599 559